Skip to footer
Päevatoimetaja:
Tiit Loim
Saada vihje

Maitsete aasta lõpeb peoga Tõrvas

Mulgi kultuuri asjatundja Anu Raud räägib mulgipudrust.

Mulgimaa maitsete aasta jõuab laupäeval lõpule ning Eesti toidupiirkonna sümboliks olev puidust kahvel antakse tagasi regionaal- ja põllumajandusministeeriumile.

Mulgid lõpetavad oma maitsete aasta peoga Tõrva gümnaasiumis, kuhu on oodatud kõik huvilised. Saali seatakse üles laadaletid, mille taga kohalikud väiketootjad oma kaupa müüvad. Külastajate vahel aga loositakse välja auhindu.

Anu Raud peab loengu mulgipudrust. Ave Grenberg teeb kokkuvõtte mulgipudru teekonnast UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Maitsete aasta võtab kokku projektijuht Leana Liivson. «Aasta on olnud tegus. Oleme koostöös Mulgimaa valdade, väiketootjate ja teiste toredate inimestega olnud silmapaistvad kuni pealinnani,» rääkis Liivson. «Ühest küljest on kurb, et maitsete aasta saab läbi, kuid siiski on hea meel anda teatepulk üle järgmisele piirkonnale.»

Tõrva gümnaasiumi õppeköögis astuvad võistlustulle peakokad koos abikokkadega Karksi, Halliste, Helme ja Paistu kihelkonnast, kes valmistavad kohalikust toorainest kaks rooga. Kokad peavad kolme tunni jooksul lauale panema pearoa ning magustoidu. Toorainete valikus on sealiha, seened, karulauk, odrakruup, ebaküdooniamahl, mesi ning kama.

Võistlejate hulgas on nii professionaale kui ka kodukokkasid. Karksi kihelkonda esindab Viivika Sarv, kes on korduvalt võitnud meefestivali meetoitude konkursi. Halliste kihelkonda esindab Mulgi kõrtsi kokk Kaili Tukk, Helme kandist astub võistlustulle Tõrvas asuva Malmizza omanik ja peakokk Randel Malm ning Paistu kihelkonnast Raudnaela kõrtsi peakokk Viktoria Mogiš.

Žürii esimees on presidendi peakokk ja Eesti peakokkade ühenduse president Taigo Lepik. Võitjat ootavad 700 euro suurune auhinnaraha ja Mulgimaa parima peakoka tiitel.

Peo lõpus saavad kõik teha suu magusaks tordiga.

Muusikat teevad noored muusikud Lõõtsanoobidest ning tantsumuusikat mängib ansambel Folksell.

Kommentaarid
Tagasi üles