Henek Tomson: südame heaks tehtud töö on parim investeering

Henek Tomson
, SA Liikumisharrastuse Kompetentsikeskuse teadusnõunik
Copy
Henek Tomson
Henek Tomson Foto: Liikumisharrastuse kompetentsikeskus

Aprill on kuulutatud südamekuuks, mis tõstab fookusesse südame tervise ning selle, kuidas igaüks meist saab oma heaolu parandada. Kõige lihtsam ja ka odavam viis on olla füüsiliselt aktiivne. Iga minut liikumist aitab tugevdada südame tervist ja vähendada krooniliste haiguste riski. Juba väga väikesed muudatused liikumisharjumustes võivad oluliselt parandada südame töövõimet ja üldist tervislikku seisundit.

Südame töö lahtimõtestamisel on hea analoog nõudluse-pakkumise majandusloogika. Kui inimene hakkab kõndima, jooksma või rattaga sõitma, suureneb tema lihaste vajadus hapniku järele. Seda võikski pidada lihaste nõudluseks – need nõuavad verd, kuid veelgi täpsemalt sõnastatuna on lihaste tööks vaja hapnikku ja toitaineid. Seevastu pakkumine on nii-öelda tarneahela ülesanne, mis peaks tagama, et õhust sisse hingatud hapnikumolekulid lihasrakuni välja jõuaksid.

Füüsilise pingutuse juures reageerib keha suurenenud nõudlusele südame kiirema tööga, pumbates rohkem verd ringlusesse. See on oluline mehhanism, mis võimaldab meil kohaneda mitmesuguste füüsiliste tegevustega, aeglase tempoga jalutamisest kiire jooksmiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles