Maakonna külad tühjenevad inimestest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koikküla
Koikküla Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Praegused rahvaloenduse andmed näitavad, et paljud Valgamaa elanikud on kolinud maalt linna või koguni välismaale.

Märtsi viimasel päeval lukku läinud üheteistkümnenda loenduse tulemusi ei saa veel tõe pähe võtta, sest kokkuvõtted on tegemata, nii et ära tuleb oodata mai lõpus saabuvad esialgsed andmed.

Ometi kujunes Valga- ja Võrumaa piirkonnajuhil Randa Undrusel loenduse lõpuks pilt, kuidas maakond praegu välja näeb. «Arvan, et elanikkond on meil tunduvalt vähenenud,» ütles ta, lisades, et see mure on just maapiirkonnas. «Maalt on linna ja välismaale kolitud. Maakodud on rohkem suvilatüüpi.»

Masendavana näiva olukorra päästab Undruse sõnul üks asja külg. «Kurb oleks, kui avastaksime, et tühjad korterid ja majad kuuluvad välismaalastele,» selgitas ta. «Praegu on nad veel eestlaste kätes. Võib-olla saavad pered järjele ning emad-isad kolivad tagasi, kuigi lapsed saavad hariduse välismaal. Pesakoht on alles jäetud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles