Minister Riisalo: sotsiaalvaldkonnas on alati kõike liiga vähe (1)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo avaldas Valgas kohalikele esinedes, et 50 protsendil juhtudest katab hooldekodus olija pension nüüd ära selle osa, mis tuleb kliendil või lähedastel teenuse eest maksta.
Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo avaldas Valgas kohalikele esinedes, et 50 protsendil juhtudest katab hooldekodus olija pension nüüd ära selle osa, mis tuleb kliendil või lähedastel teenuse eest maksta. Foto: Tiit Loim

Kas omastehooldajate hulk on hakanud Eestis hooldereformi tagajärjel vähenema, on veel liiga vara öelda, lausus Valgat külastanud sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. Praegune olukord ja teadaolev info annavad siiski lootust, et sundolukorra tõttu oma päevi nelja seina vahel paljud enam edaspidi veetma ei pea.

Ütlesite Valgas kohaliku rahvaga kõneldes, et hooldekodukoha saamiseks tuleb lähedastel nüüd maksimaalselt 20–100 eurot pensionile juurde maksta. Oleme vist lähedal hooldereformi eel reklaamitule?

Seadus ei räägi midagi sellest, et tuleb pensioni eest hooldekodu koht saada. Seadus on keerukam, aga ka konkreetsem. Meil on kaks komponenti üldhooldusteenusel. Üks on hoolduskomponent, mille avalik sektor on suures osas enda kanda võtnud. Teine on eluase ja toit, mis jääb inimese enda kanda. 50 protsenti klientidest said 2023. aastal tõepoolest Eestis oma pensioni eest hooldekodukoha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles