Kevadgurmee pakub Vana-Võromaa maitseid

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sellist maiust saab Haanjamehe talust.
Sellist maiust saab Haanjamehe talust. Foto: Marilyn Uleksin/Võrumaa Talupidajate Liit

Peagi täitub Vana-Võromaa taas võrratute kohalike maitsetega ning algab Uma Meki Kevad­gurmee. Tegemist on kohvikute ja restoranide nädalaga, mis läbinud uuenduskuuri ning särab nüüd uue nimega. Kevad­gurmee nädal kestab 3.–12. maini ning kümme restorani pakuvad kolmekäigulist maitseelamust, lisaks leiab aset üks eriüritus.

«Nimetus Uma Meki Kevad­gurmee võtab suurepäraselt kokku sündmuse olemuse: kevadised kohalikust toorainest restoraniväärilised maitseelamused,» selgitas sündmuse peakorraldaja Kristin Krinal.

Uuendusi on lisaks nimele veelgi. Traditsiooniliselt aprillis toimunud üritus leiab sel korral aset mai alguses, võimaldades restoranidel menüüdesse rohkem kevadist värskust tuua. Seetõttu võib selle aasta menüüdes kohata näiteks naati, kuusevõrseid, karulauku ja muud põnevat, mida aedadest ja metsadest juba korjata saab.

Üldine kontseptsioon on säilinud: iga roog sisaldab vähemalt 50 protsenti kohalikku Vana-Võromaa toorainet. «Restoranid on sellel aastal tõesti vaeva näinud ja usun, et enim paistavad silma need, kes on julgenud kastist välja mõelda. Tore on tõdeda, et kohalik kvaliteetne tooraine inspireerib,» lisas Krinal.

Selle aasta menüüdes võib kohata näiteks naati, kuusevõrseid, karulauku ja muud põnevat, mida aedadest ja metsadest juba korjata saab.


Kevadgurmee erimenüüd pakuvad juba varasemast tuntud kohad nagu Suur Muna, Mõisaait, Ööbikuoru villa, Pesa hotelli restoran, Mooste Viinavabriku restoran ja Haanjamehe talu. Uute tulijatena on lisandunud värskelt avatud restoranid nagu Ilmaveere, Lihuniku äri ja Piusa külastuskeskuse kohvik Mahlaveski. Esimest korda osaleb restoraninädalal ka Ugandi Resto Otepäält. «Haanja ja Rõuge kandi rahval läheb valiku tegemine keeruliseks, sest Kevadgurmee 11 restoranist viis on kõik mainitud piirkonnast,» täpsustas Krinal.

Lisaks korraldab Haanjamaal eriürituse Uue-Saaluse veinitalu koostöös Ulgumaa taluga. Üritus on suunatud peredele ja loodussõpradele, kes soovivad nautida kevadilma ja looduse tärkamist. Nii leiab seal aset matk ning õhtu lõpetab vahvlipidu.

Krinal lisas, et tulevikus on plaanis restoraninädalaga ühendada veelgi enam selliseid eriüritusi, mis lisaks maitseelamustele pakuvad inimestele ka muud meelelahutust, olgu selleks siis näiteks kontsert, loeng või midagi täiesti uut.

Ettevõtmisse on kaasatud ka mitu majutusasutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles