Rinnavähi sõeluuringu sihtrühm laienes

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Mammograafiabuss
Mammograafiabuss Foto: Arvo Meeks

Tervisekassa ootab tänavu rinnavähi sõeluuringule ligi 104 000 naist vanuses 50–74 aastat. Kui varem oli see uuring mõeldud 50-68-aastastele, siis nüüd kuuluvad sihtrühma kuni 74-aastased naised. Seega suurenes sõeluuringule kutsutute hulk 15 000 inimese võrra.

Sihtrühma laiendamine on tingitud sellest, et rinnavähk on endiselt Eesti naistel kõige sagedamini esinev vähivorm – igal aastal haigestub üle 900 naise ja neist umbes veerandil on haigus avastamise hetkel juba kaugele arenenud. Rinnavähi sõeluuringul on aga lootust leida vähk varajases faasis, kui ravi on lihtsam ja kergemini talutav ning tervenemine võimalik.

«Näeme oma töös iga päev, kui oluline on vähi varajane avastamine, mistõttu julgustame kõiki naisi sõeluuringul osalema,» rääkis Tartu ülikooli kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku juht Kristiina Ojamaa.

Tervisekassa andmed näitavad, et naised jõuavad sõeluuringule üha sagedamini. «Naised pööravad oma tervisele järjest rohkem tähelepanu. Möödunud aastal tegi rinnavähi uuringu 65% kutsututest, mis oli kõigi aegade rekord. Väga suureks abiks on kolm mammograafiabussi. Buss käib igas maakonnas mitu korda. Kui esimesel korral ei õnnestu endale aega saada, siis ei tasu muretseda – võimalusi bussi külastada tuleb aasta jooksul veel,» sõnas tervisekassa sõeluuringute teenusejuht Maria Suurna.

Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku juht Pilvi Ilves ütles, et mammograafiabussi lahtiolekuaega on pikendatud, uuringut saab teha ka laupäeval. «20-minutine uuring võib olla veidi ebamugav, kuid mitte valus,» kirjeldas arst.

Tiina Mitil avastati rinnavähk viis aastat tagasi sõeluuringu käigus. «Julgustan kõiki kindlasti sõeluuringust osa võtma ja seda ka siis, kui kaebused puuduvad. Ka minul ei olnud ühtki sümptomit, kuid läksin siiski uuringut tegema. Tänu sõeluuringule saadi haigusele jälile piisavalt vara ning ravi oli seetõttu tulemuslik,» sõnas Mitt.

Sel aastal on tasuta uuringule oodatud 1950., 1954., 1956., 1958., 1960., 1962., 1964., 1966., 1968., 1970., 1972. ja 1974. aastal sündinud naised, sõltumata sellest, kas neil on ravikindlustus või mitte. Aja saab broneerida terviseportaali kaudu või tervishoiuasutuses.

Mai on rahvusvaheline rinnavähi ennetuse kuu, mille raames juhib tervisekassa kampaaniaga «Elav tõestus» tähelepanu vähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles