Üle tähistaeva liikus tulekera

Mati Määrits
, reporter
Copy
SpaceX-i spiraal, nähtuna Tõrvast kell 22.56. Suund umbes põhja.
SpaceX-i spiraal, nähtuna Tõrvast kell 22.56. Suund umbes põhja. Foto: Anne Pullerits

Ööl vastu reedet nähti mitmel pool taevas tulekera, mis siiski ei osutunud ufoks.

Tõrva Astronoomiaklubi selgituse kohaselt nägid paljud taevavaatlejad umbes kella 23 ajal Eesti kohal aeglaselt liikumas spiraalset häguste piirjoontega objekti. Tänaseks võib öelda, et tegemist oli Ühendriikidest Vandenburgi raketibaasist Eesti aja järgi kell 21.32 startinud SpaceX raketiga, mis toimetas orbiidile kaks Maxari nimelisele ettevõttele kuuluvat kaugseiresatelliiti.

Spiraalne moodustis, mida nimetataksegi "SpaceX-i spiraaliks", tekib, kui raketi teisest astmest eraldatakse seda keerutades järelejäänud kütus, mis külmub peaaegu kohe jääkristallideks. Asudes piisavalt kõrgel, paistab sellele päikesevalgus - olgugi meie jaoks on päike loojunud -, pannes selle muidu hämarduva taeva taustal helendama.

Kütust on raketiastmes alati väikese varuga, kuid enne astme orbiidilt kontrollitult alla kukutamist üritatakse sellest lahti saada. Vastasel korral võib tagasi atmosfääri sisenev raketiaste plahvatada, paisates rususid suuremale alale, kui see oleks ohutu.

Tundmatut lendavat objekti märgati reede õhtul ka Põlva lähedal Mammaste külas ning mujalgi üle Eesti. "Oli selleks hetkeks puu latvade kõrgusel. Pilti ei jõudnud teha. Peale selle kummalise hetke tabamist lendas madalalt langev täht (mulle hetkel tundus nii) suunaga põhjast lõunasse. Tundus ka mingi tasane susin. Tekkis järsku ja liikus kiiresti. Pärast neid arutlusi, mida lugesin, võib arvata, et see polnud langev täht, vaid miskit muud," andis põlvalane teada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles