ARVED BREIDAKS Vene kirikupea surmakultuuri esimesed õied puhkevad (4)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Arved Breidaks
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Mõned poliitikud ja kirikuinimesed muretsesid eelmisel nädalal, kas õigeusklike suurel nädalal ehk Juliuse kalendri ülestõusmispühade eel on riigikogul sobilik Moskva patriarhaat terrorismi toetavaks organisatsiooniks kuulutada. Asjata muretsesid, sest kui vaadata Vene ühismeedias pühapäeval ilmunud pilte, räägivad need kõigest muust kui armastusest ja elu pühadusest.

Mis täpselt toimus selle Ukrainas sõdiva Vene sõduri peas, kes moodustas mürskudest liivale tähed «Х В», mis on lühend ülestõusmispüha hommikul öeldavast tervitusest «Христос Воскресе!» (tlk Kristus on üles tõusnud)? Sättis end siis selle kompositsiooni kõrvale istuma, paremas käes automaatrelv ja vasakus värvitud kanamuna. Pidi sellest siis aru saama, et Kristus on mürskude kujul üles tõusnud?

Kui seda pilti võiks pidada veidraks naljaks, siis hoopis teise alatooniga olid Pihkva oblastimeedias avaldatud fotod öisest liturgiast Pihkva Aleksandr Nevski kirikus. See ei olnud õhustiku poolest sugugi tavapärane õigeusu jumalateenistus, milliseid sel ööl Eestiski ju läbi viidi. Pihkvas toimunu oli mingisugune militaar-religioosne talitus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles