Päevatoimetaja:
Kersti Kond

Martin Rohtmets: magustatud joogi maks vähendaks tootmismahte

Martin Rohtmets
Martin Rohtmets Foto: Rõngu Mahl

Magusamaksu kavandamisel on seni vähem kõlanud väiketootjate hääl. Oleme Rõngu Mahlas arvutanud, et meile tooks kavandatav maks kaasa 60-protsendilise maksukoormuse, mis mõistagi ei jäta mõjutamata tarbijat. Meile tähendaks maksu jõustumine kahanevaid tootmismahte ja vähenevat töötajate arvu.

Eestis on nii suur- kui väiketootjad teinud toodete suhkrusisalduse vähendamiseks head tööd. Näiteks Suurbritannias vähenes suhkrumaksu mõjul jookidele lisatud suhkrute kogus 100 milliliitri kohta keskmiselt 10,8 grammile, samal ajal kui Eestis on see juba praegu näiteks karastusjookidel keskmiselt 7,6 grammi.

Karastusjooke Rõngu Mahl küll ei tooda, ent maksuga saavad tugevalt pihta meie nektarid, mahlajoogid ja kontsentraadid. Oma tehases hakkasime toodete suhkrukoguseid vähendama juba enam kui 20 aastat tagasi. Nüüd on keskmine lisatud suhkru hulk meie joogitoodete valikus 3,9%.

Tagasi üles