Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Laste koolipäevad nutiseadmes – kas keelata või mitte?

Copy
Lüllemäe kooli direktori Mart Kase sõnul meeldib lastele vahetunnis pigem õues mängida kui telefoni näppida.
Lüllemäe kooli direktori Mart Kase sõnul meeldib lastele vahetunnis pigem õues mängida kui telefoni näppida. Foto: Arvo Meeks

Koolides peavad õpetajad iga päev võitlust nutiseadmetega. Lapsed veedavad aega mängukeskkondades ega suuda keskenduda õppimisele. Lisaks häirib nii õpetajaid kui ka kaasõpilasi pidev salvestamine ja pildistamine, sest nii on lihtne sattuda enda teadmata sotsiaalmeediasse.

UNESCO soovitas eelmisel aastal keelata nutitelefonide kasutamine koolides üle maailma. Uuringust selgub, et lastel võib tähelepanu telefonilt tagasi õppimisele fokuseerimiseks kuluda kuni paarkümmend minutit, lisaks mõjuvad sähvivad ekraanid halvasti õpilaste suhtlemisoskuse arengule ja emotsionaalsele seisundile.

Prantsusmaa, Suurbritannia, Soome ja Hollandi õppeasutustes pole lubatud mobiiltelefone kasutada. Ka Lätis kaalutakse, kas teha lähiajal sama otsus: seal koguti üle 10 000 allkirja nutiseadmete keelu toetuseks alg- ja põhikoolis. Eestis aga haridusministeeriumi üldhariduse valdkonna nõuniku Marge Varma sõnul sellist kavatsust pole.

Tagasi üles