Anti Paap: turvalise rattasõidu tagavad helkurid ja töökorras pidurid

Copy
Anti Paap, PPA Võru piikonna grupijuht
Anti Paap, PPA Võru piikonna grupijuht Foto: Politsei

Kevadised soojad ja päikselised ilmad toovad iga päevaga järjest enam kaherattalisi meie teedele. Enne sadulasse hüppamist tasub aga üle kontrollida oma jalg- või tõukeratta tehniline seisukord ja tuletada meelde liiklemise põhitõed.

Selleks, et sõitmine kulgeks turvaliselt, on oluline, et kaherattaline oleks tehniliselt korras ja vajaliku lisavarustusega. See tähendab, et nii jalgrattal kui tõuksil on töötavad pidurid ja signaalkell. Nähtavuse peab tagama ees valge ja taga punane helkur ning jalgratta puhul peab vähemalt ühe ratta kodaratel olema mõlemal pool valge või kollane helkur. Pimedal ajal või halva nähtavuse korral on kohustuslik kasutada ees valget ja taga punast tuld. Lisaks on soovitatav jalgratturil ka ennast paremini nähtavaks teha ning kanda erksaid või peegeldavast materjalist riideid.

Kuni 16-aastasel jalgratturil peab peas olema ka kiiver, aga enda tervise huvides on mõistlik kiivrit kanda vanusest olenemata. Selle kandmist saame populariseerida kõik üheskoos. Kui lapsevanem ei kanna lapsega koos rattasõidul kiivrit, annab see lapsele paratamatult sõnumi, et kiiver ei ole oluline. Niisamuti saavad üksteisele eeskujuks olla lapsed ise ning neist suuremad õed-vennad. Kui lapsed kasvavad maast-madalast teadmises, et mistahes vahendil sõites käib pähe kiiver, siis nad peavad seda teadmist enesestmõistetavaks ning neil ei teki kahtlustki kiivri tarvilikkuses.

Tagasi üles