Talunik Tiit Mähar on üle 30 aasta panustanud korravalvesse

Mati Määrits
, reporter
Copy
Võimas džiip pole Tiit Mäharit maateedel ja metsa vahel seni hätta jätnud.
Võimas džiip pole Tiit Mäharit maateedel ja metsa vahel seni hätta jätnud. Foto: Arvo Meeks

Räpina vallas Jõevaara külas Jõevaara-Saamuli talu pidav Tiit Mähar (62) alustas abipolitseinikuna veel enne, kui abipolitsei 30 aasta eest loodi. Mehe sõnutsi võis see olla 1993. aastal, kui tollane Veri­ora konstaabel Kalju Raud sõitis ühel õhtul ta õuele ja küsis: «Mis vahid siin koton – mul on abimiist vaja.»

«Ja sealt see pihta hakkas. Kui oli vaja kas või liiklust kontrollida, kutsus ta ka mind kaasa, et oleks kindlam. Ei olnud mul mingit vormi ega erivarustust, aga kui politseinik oli kõrval, kes see ikka vastu hakkas. Väljas käisin korra-kaks kuus. Ametlik abipolitsei alustas alles 1994. aastal ning siis hakkas kogu asjaajamine käima politseimaja kaudu,» meenutas Mähar.

Kui esimestel aastatel tuli omad tööd kõrvale jätta üsna harva, siis tihedamaks läks elu pärast sajandivahetust, mil patrullis käimist tuli ette kolm-neli korda kuus. «Kusjuures kiirel põllutööde ajal arvestatakse alati sellega, et ma ei saa tulla. Mina valdavalt öösiti käisingi, sest päeval oli omal palju tegemist. Alguses tegin täisvahetuse ehk 12 tundi, mis oli omajagu kehva, sest pärast magasid ikka pool päeva maha. Aga lõpuks sain endale üheksatunnised vahetused. Kella neljaks jõudsin koju, kell üheksa kohvi keresse – ja tööle,» rääkis talunik.

Tagasi üles