VIDEOLUGU Euroopa tiiva alla võetud sõir pusib end suurde pilti

Arved Breidaks
, reporter
Copy
MTÜ Seto Küük kutsus kolmapäeva õhtuks kokku huvilised, et ärgitada neid taotlema sõira tegemise õigust. Õhtu lõpetas sõirategu Sirje Kruusamäe juhendamisel, kellel on see õigus olemas.
MTÜ Seto Küük kutsus kolmapäeva õhtuks kokku huvilised, et ärgitada neid taotlema sõira tegemise õigust. Õhtu lõpetas sõirategu Sirje Kruusamäe juhendamisel, kellel on see õigus olemas. Foto: Arved Breidaks

Setomaal kohupiimanulgaks kutsutavas Saatses peetakse laupäeval iga-aastast sõirapäeva, et anda hoogu Eesti ainsale päristoidule, millele Euroopa Liit omistas kolm aastat tagasi kaitstud geograaflise tähise, sätestas rangelt sõira retsepti ja valmistamispiirkonna.

«Seto köögis on sõir vist ikkagi kõige tuntum pidusöök,» ütles MTÜ Seto Küük tegevjuht Liis Kogerman. «Tänapäeval võid sõira teha, kui lapselapsed külla tulevad või kui lihtsalt tuleb sõiraisu, aga vanasti läksid piim, munad ja kohupiim paljuski laadale müügiks, lisaraha teenimiseks, ja see oli pidupäev, kui võisid sõira iseendale teha ja nautida.»

2021. aasta juunist on ajaloolisel Võru- ja Setomaal valmistatav sõir kaitstud Euroopa Liidu poolt välja antava geograafilise tähisega. Sellega raiuti samahästi kui seaduseks sõira retsept ning nimetati Lõuna-Eesti vallad ja külad, kus sõira võib valmistada. Need perenaised, kes täiendavad sõira retsepti näiteks paprika või suitsuvorstiga, ei või sellist kohupiimajuustu avalikult sõiraks nimetada.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles