Päevatoimetaja:
Tiit Loim

ARVED BREIDAKS Kaalul on rohkem kui... mis täpselt? (1)

Copy
Arved Breidaks
Arved Breidaks Foto: Arvo Meeks

Viimaste päevade valimisreklaamides püüdsid poliitikud tekitada üleskutsetega «iga hääl loeb» valijates klassikalist hingevärinat, et kui nüüd valima ei lähe, saavad võimule mingisugused tölplased. Kui riigikogu ja kohaliku volikogu valimisel toetavad selliseid üleskutseid selged vastandumised, siis europarlamendi kampaanias midagi sellist polnud.

Võrus olid veel kõrged hanged, kui Isamaa esimees Urmas Reinsalu Lõuna-Eesti Postimehele antud intervjuus sõnastas, et europarlamendi valimistest kujuneb usaldushääletus Kaja Kallase juhitavale valitsusele. Seda vastandumist üritas Isamaa kõigest väest kuni viimaste nädalateni kehtestada, kuid tangot tantsitakse kahekesi.

Reformierakond, kelle verbaalset peksmist nautisid tegelikult peaaegu kõik parteid, ei võtnud Isamaa kutset tantsule vastu. Sest see ei sobinud neile. Ajal kui Isamaa naudib reitingutes rahva toetuse päikesepaistet, on taevas Reformierakonna kohal pilves selgimistega. Reinsalu väljakutsele vastamine toonuks Kallasele kaasa poliitilise poksimatši, mis oleks kollases nurgas võistlejale põhjustanud rohkem valu kui lootust võidule.

Tagasi üles