Ester Karuse: Robin Hood hoiab elu äärealadel

Ester Karuse
Ester Karuse Foto: Arvo Meeks

Saksa-ameerika filosoof Erich Fromm on öelnud: «Rikas pole mitte see, kel on palju, vaid see, kes palju annab.» See mõte meenus, kui sotsiaaldemokraatide eestvedamisel jõudis riigikogu menetlusse seaduseelnõu, mis pöörab tähelepanu omavalitsustele, kus suurem eakate inimeste osakaal, ning mis näeb ette, et jõukamad linnad ja vallad annavad selleks mõnevõrra suurema panuse. Rahvakeeli on selle nimeks saanud Robin Hoodi eelnõu.

Mul on hea meel, et eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise ja loodetavasti saame ta veel sellel kuul heaks kiita. Endise Valga vallavanemana ja Kagu-Eestist valitud saadikuna leian, et see suurendab äärealade omavalitsuste eelarvet ja aitab hoida elu maapiirkonnas, kus elanikkond väheneb ja vananeb. Mõistan ka Tallinna ja Tartu ning neid ümbritsevate omavalitsuste nurinat, kuid sealsed juhid peaksid tajuma ka suuremat pilti.

Eestis on regionaalne ebavõrdsus lubamatult suur, kahe kümnendi jooksul on väljaspool Harju‑ ja Tartumaad elanike arv vähenenud umbes viiendiku võrra. Ligi kolmandiku on kahanenud laste ja tööealiste osakaal, samal ajal on kasvanud üle 65‑aastaste arv.

Tagasi üles