Päevatoimetaja:
Tiit Loim

Margit Midro: steriliseerimiskohustus – tõhus lahendus või liigne piirang?

Copy
Margit Midro
Margit Midro Foto: Eesti Loomakaitse Selts

Eesti seisab silmitsi hulkuvate kasside ülepopulatsiooni probleemiga. Igal aastal sünnib meie maal tuhandeid soovimatuid kassipoegi, kes satuvad tänavatele, varjupaikadesse või elavad oma elu ilma piisava hoolitsuseta. Regionaalministeeriumi loomakaitseseaduse muutmise väljatöötamiskavatsuse kohaselt tuleks lemmikuna peetavad kassid steriliseerida enne suguküpseks saamist. Küsimus, kas selline nõue aitaks tõhusalt vähendada kodutute kasside arvu või oleks see hoopis liigne piirang isikuvabadustele, on tekitanud ühiskonnas tugevaid ja ka vastakaid arvamusi.

Praegu on paljudel kassiomanikel keeruline või kallis oma kasse steriliseerida, mistõttu leiab suur hulk kassipoegi end tänavatelt või varjupaikadest. Nõue, et kassid peavad olema steriliseeritud enne suguküpseks saamist, vähendaks oluliselt nende soovimatute kiisude arvu, kes lisanduvad juba niigi suurele kodutute kasside populatsioonile.

Loomakaitseorganisatsioonide ja varjupaikade kogemused näitavad selgelt, et kodutute kasside probleem on Eestis tõsine ja laialdane. Kannatab loomade endi heaolu, aga hulkuvad kassid põhjustavad probleeme ka avalikkusele. Seega on selge, et midagi tuleb ette võtta.

Tagasi üles