Päevatoimetaja:
Tiit Loim

Perearst jagab nippe, kuidas kuumaga hakkama saada

Perearst Viivika Allas
Perearst Viivika Allas Foto: Sander Ilvest

Sellenädalane kuumus paneb proovile mõnegi inimese tervise. Perearst jagab soovitusi, kuidas kuumalainega enda tervist säästa.

Suure kuumaga tuleks püsida varjus, palju jahedat vett juua, kanda väljas peakatet ja kasutada päikesekaitsekreemi, soovitab Võrumaa perearst Viivika Allas. Kui keegi on aga liiga kaua kuuma käes olnud, tuleks ta viia varju, anda talle juua ning vaadata, kas ta saab ise hakkama. Kui ei, tuleb kutsuda kiirabi, minna koos arsti juurde või EMOsse.

«Inimesed ei oska sellise kuumusega pahatihti arvestada ja kroonilised haigused võivad ägeneda. Südamehaiguste ja hingamisteede haigustega inimesed peavad end eriti hoidma,» tõdes Allas.

Kuuma tõttu kannatada saanud inimene muutub tema sõnul nõrgaks, uimaseks ja uniseks; võivad kaasneda peavalu ja iiveldus. «Inimesel on halb olla ning ta ei suuda püsti seista. Mõned elamised on jahedad, seal on kuumal ajal väga hea olla, kuid mõnes toas on veelgi kuumem kui väljas. Sel juhul tuleb otsida mõni jahedam koht,» jagas perearst soovitusi.

«Jahe vesi on hea, kui on lihtsalt kuumenemine, aga kui inimene on saanud päikesepiste – tal käib pea ringi ja on väga paha olla –, ei tohiks vette minna,» rõhutas Allas. «See on sama eluohtlik nagu purjus inimese vetteminek: ta ei tunneta oma piire ja võib veelgi hullemini tegutseda.»

Võrus oli täna kella 17 ajal ilmateenistuse andmetel sooja 32,9, Viljandis 32,2 ja Valgas 32,1 kraadi. Mujal oli pisut jahedam. Homme lubab ilmateenistus aga Eestis sooja kuni 27 kraadi. Temperatuur võib homme langeda ka äikesevihmade mõjul.

Tagasi üles