Tervisekassa hüvitab veel 76 meditsiiniseadme ostu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Koduõe Riia Palmi sõnul parandavad muudatused ka urineerimishäiretega ja püsikateetrit vajavate patsientide igapäevaeluga toimetulekut.
Koduõe Riia Palmi sõnul parandavad muudatused ka urineerimishäiretega ja püsikateetrit vajavate patsientide igapäevaeluga toimetulekut. Foto: Arvo Meeks

Juulist hakkab kehtima täiendatud meditsiiniseadmete loetelu, kuhu lisandub 76 uut tervisekassa rahastatavat seadet.

«Hüvitatavate seadmete valik laieneb insuliinipumpa kasutavatele diabeetikutele, eemaldatud kõriga ja urineerimishäiretega patsientidele. Samuti parandatakse seadmete kättesaadavust neile, kes vajavad stoomitarvikuid, kompressioonitooteid, ortoose, tallatugesid või haavasidemeid,» rääkis tervisekassa meditsiiniseadmete teenusejuht Kärt Veliste.

Näiteks paranevad võimalused larüngektomeeritud patsientide vokaalse ja kopsude taastusraviks. «Igal aastal teostatakse Eestis ligikaudu 20 täielikku kõrieemaldust, mille järel on inimese hingamis- ja kõnelemisfunktsioon pöördumatult muutunud. Operatsiooni käigus luuakse inimese kaelale hingamiseks püsitrahheostoom ning hääle tekitamiseks paigaldatakse hinge- ja söögitoru vahele hääleprotees,» selgitas Põhja-Eesti regionaalhaigla pea- ja kaelakirurgia keskuse arst Tiina Suvi.

«Senini on saanud taolise operatsiooni läbi teinud inimesed soetada endale soodustusega ainult kinnitusplaastreid ning kõnelemisfiltreid, mis on vajalikud hingamisteede kaitseks ja hääle tekitamiseks,» nentis Suvi. «Paraku ei pruugi plaastrid anatoomiliste iseärasuste tõttu kõikidele patsientidele sobida, lisaks on nende kasutamine välistatud kiiritusravi vältel. Kõritorud on hea alternatiiv.»

Uue tootegrupina lisatakse hüvitatavate seadmete alla kateetriadapterid, mis parandavad urineerimishäiretega ja püsikateetrit vajavate patsientide igapäevaeluga toimetulekut.

Eesti õdede liidu terviseõenduse seltsingu juhatuse liikme ja koduõe Riia Palmi sõnul annab adapter patsientidele suurema liikumisvabaduse. «Patsiendid, kes kõnnivad ringi, liiguvad voodist ratastooli ja tagasi, saavad adapterit kasutades keerata sellel kraani kinni ning eemaldada uriini kogumiskoti päevaseks ajaks. Tühjendades põit, keeratakse kraani lahti. Samuti on adapter vajalik neile, kes peavad mõõtma jääkuriini,» märkis ta.

Tervisekassa laiendab ka skleraalsete läätsede (läätsed, mis ei puutu silma sarvkesta – toim) kasutajate sihtgruppi kaugelearenenud silmahaiguste korral. «Läätsesid kasutatakse silma sarvkesta armide korral nägemisteravuse parandamiseks ning sarvkesta pinnadefektide raviks. See aitab vältida sarvkesta siirdamist,» selgitas Veliste.

Lisaks ajakohastatakse osade meditsiiniseadmete hindu ja tervisekassa soodustuse arvutamise aluseks olevaid piirhindu ning arvatakse hinnakirjast välja seadmed, mille turustamine on nüüdseks lõppenud, kuid nende asemel on patsientidele kättesaadavad alternatiivsed seadmed. 

Tagasi üles