Eilsest kehtiv raadamistasu läheb metsade hüvanguks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kuna tegemist on uue meetmega nii rahanduses kui metsanduses, jälgib kliimaministeerium asekantsler Antii Toomingu sõnul selle mõju.
Kuna tegemist on uue meetmega nii rahanduses kui metsanduses, jälgib kliimaministeerium asekantsler Antii Toomingu sõnul selle mõju. Foto: Konstantin Sednev

Eile hakkas Eestis kehtima keskkonnatasude seaduse ja metsaseaduse muudatusega kehtestatud raadamistasu. Raadamine on tegevus, mis muudab metsa mõneks muuks maaks, näiteks parklaks, hoonetega alaks või tuulepargiks.

Raadamisel ehk metsamaa kasutusotstarbe muutmisel näiteks teeks või tuulepargiks on pikaajaline ja oluline mõju nii loodusele, metsandusele kui ka kliimale. Raadamise tulemusel väheneb metsade ja loodusalade pindala ning suureneb kasvuhoonegaaside heide.

Tasu arvutamisel on aluseks võetud kasvuhoonegaaside inventuuriaruandes raporteeritud raadatud alade keskmine pindala ning süsinikukadu pindalaühiku kohta, metsamaa muldade süsiniku sidumise potentsiaal ning kasvuhoonegaaside heitkoguse kümne aasta keskmine turuhind Euroopa Liidus. Nende komponentide arvestamisel kujunes raadamistasu hinnaks 4464 eurot hektari kohta.

Tagasi üles