Lätis leviv seakatk nihkub Eesti piirile lähemale (1)

Kersti Kond
, ajakirjanik
Copy
Mullu sattus sigade katku küüsi ka Põlvamaal asuv Lutsu farm. Katkukoldele omaselt tuli kõik seal elanud enam kui 9000 looma hukata.
Mullu sattus sigade katku küüsi ka Põlvamaal asuv Lutsu farm. Katkukoldele omaselt tuli kõik seal elanud enam kui 9000 looma hukata. Foto: arhiiv

Balti riikides on Aafrika seakatk taas jõudnud metsast farmidesse. Tänavune esimene kolle avastati juuni keskel Leedus Panevežyse-lähedases majapidamises. Lätis aga näitasid proovid ohtliku viirusega nakatumist juuni teisel poolel kolmes seakasvatuses. Neist kaks asuvad Valmiera omavalitsuses, Eesti piirile linnulennult lähemal kui poolsada kilomeetrit. Matišis tuli katku tõttu hukata rohkem kui 500 siga ja Vecates 24 looma.

Tegemist on sigade ravimatu viirushaigusega, millele puudub vaktsiin. Viirus säilib väliskeskkonnas nakkavana pikalt: pinnases kuus ja loomakorjustes kaks kuud. Ravi puudumise tõttu tuleb haigestunud loomad hukata. Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid viiruse edasikandjatena võime nakatada kodusigu.

Läti veterinaaride arvates on üks suurenenud haigusleviku põhjus metssigade arvukuse hüppeline kasv. Tänavu on Lätis leitud katku rohkem kui kuuesajal metsseal, mullu oli juhtumeid kokku tuhat. Tänavu Eesti piiri lähedal avastatud haigestunud metssigade arv järjest suureneb.

Tagasi üles