Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Intervjuu Maestro Heino Tartes: sunniviisiliselt pilli õppida ei saa (1)

Copy
Lõõtspillimeister Heino Tartes ütles, et kunagi pidid kliendid mitu aastat oma pilli ootama, ent arenenud tehnoloogia võimaldab nüüd lõõtsasid varasemast oluliselt kiiremini valmistada.
Lõõtspillimeister Heino Tartes ütles, et kunagi pidid kliendid mitu aastat oma pilli ootama, ent arenenud tehnoloogia võimaldab nüüd lõõtsasid varasemast oluliselt kiiremini valmistada. Foto: Maarius Suviste

Pillimeistri ja -õpetaja Heino Tartese sõnul on tal põhjust rõõmustada: noori lõõtsamängijaid Eestis aina lisandub ja nad kannavad eelkäijate traditsiooni põlvest põlve edasi. Hulga lihtsam kui vanasti on pille ka valmistada, sest enam ei pea end käsisae ja peitliga nikastama ning huvilised saavad oma oodatud instrumendi kiiremini kätte.

Nädalavahetusel ootab Intsikurmus ees rahvusvaheline lõõtspillifestival Harmoonika. Kui palju mängijaid ja kuulajaid peole on oodata?

Aastatega on välja kujunenud – tänavu on 13. Harmoonika –, et kuulajaid-vaatajaid kuskil 3000 ümber ikka on, kunagi oli isegi 4000. See on kuulajaskond, kellele lõõtspilli- ja rahvalik muusika meeldib ning positiivsust annab. Uskumatu, et inimestel ikka on sellist muusikat väga vaja.

Tagasi üles