Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Jaan Rapp: ikka, ikka võimu poole

Copy
Jaan Rapp
Jaan Rapp Foto: Arvo Meeks

Nii nagu ööliblikas tunneb vastupandamatut soovi lennata tule poole, on inimesele omane pürgida võimu poole. Terve inimkonna ajalugu on tegelikult võimule püüdlemise ajalugu. Juba ürgajal oli võim vajalik, et tagada kõhutäis, paremad loomanahad kaitseks külma eest ja kenamad naised.

Võim tagati toona oma võimete parimal moel ärakasutamise ja eksponeerimisega. Reeglina said parimatest küttidest ka hõimupealikud. Hiljem hakkas aga toore jõu kõrval üha enam vaja minema kohati lausa halastamatut kavalust, et võimule saada ja seal püsida. Mingil perioodil olid troonil need, kes vastaseid edukalt kõrvaldada oskasid. Nii palju siis 16. sajandi Itaalia poliitiline mõtleja Niccolò Machiavelli teesist, et võimule peaks olema võimalik saada oma vooruste kaudu.

Soov võimu juurde saada saadab meie igapäevapoliitikat nii Eestis kui ka kõikjal mujal maailmas. Hiljutise Keskerakonna juhivahetuse järel on olnud mitu parteist lahkumise lainet. Kui esmalt hülgasid erakonna pigem need, kellele koostöö uue juhiga ilmvõimatu tundus, siis üha enam lahkuvad tegusad inimesed parteist, kuna lähiajal erakonda võimu juures ei nähta. Mõneti kordub sama olukord nagu endise parteijuhi Edgar Savisaare ajal, kui Keskerakond poliitmaastikul üpris üksi oli.

Tagasi üles