Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Ilm lubas sel suvel alustada viljalõikusega tavalisest varem

Copy
Valga vallas asuva Vastse Mustakese talu peremees Rein Rosenberg pole sellel aastal veel kombainiga põllul käinud. Aga juba sel nädalal on see tal plaanis.
Valga vallas asuva Vastse Mustakese talu peremees Rein Rosenberg pole sellel aastal veel kombainiga põllul käinud. Aga juba sel nädalal on see tal plaanis. Foto: Arvo Meeks

Lõuna-Eesti põldudel võis sel aastal kombaine märgata varakult, juba paar nädalat tagasi. Põllumehed kasutavad ära kuiva ja päikeselist ilma, püüdes valminud vilja enne vihmahooge kuivatisse saada.

Põllumeeste ühistu Kevili taimekaitsespetsialist ja Võru vallas asuva Kängsepa talu peremees Meelis Värnik rääkis, et tänavu alustati Lõuna-Eestis saagikoristusega nädal kuni poolteist tavapärasest varem. «Kui taliotra hakatakse lõikama tavaliselt juuli keskel või pisut hiljem, siis praegu on mõnel põllumehel see juba äragi kuivatatud. Veel üllatavam on, et ka nisu on koristusküps ja Lõuna-Eestis on mõned varajased sordid juba lõigatud.»

Kevili juhataja Hannes Pritsi hinnangul on sel aastal Eestis saagikoristus tõesti keskmisest varajasem, kuid kui võrrelda kolme aasta taguse ajaga, siis toona oli juuli keskpaigaks juba pool saagist koristatud.

Tagasi üles