Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Tomi Saluveer: 17 päeva vaheldust argimuredele

Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Tomi Saluveer

Olümpia tuli just õigel ajal, nii kogu maailmale kui Eestile. Eriti kui oma sportlastel hästi läheb. Eesti sportlaste edukas esinemine on ikka tekitanud rahvuslikku uhkuse- ja ühtsustunnet. Majanduse ja poliitika üle virisemine kaob vähemalt mõneks ülevaks hetkeks. Isegi kui tipptulemusi ei tule, lükkab omadele kaasaelamine ühiskonnamured 17 päevaks tagaplaanile.

Eesti on iseseisva riigina olümpialt kogunud 44 medalit. Seda on rohkem kui maailma suurima rahvaarvuga riigil Indial, mille 1,4 miljardit ületab Eesti rahvaarvu tuhat korda. Indial on olümpialt saadud 35 medalit. Aga Bangladeshil, mis on rahvaarvult maailma kaheksas riik 170 miljoni inimesega, pole ühtegi medalit. Oleme rahvaarvult Ekvatoriaal-Guinea ja Ida-Timori vahel alles 151. kohal, kuid olümpiamedalite arvult 46. positsioonil. Eestil on rohkem medaleid ka oma Balti naabritest: Lätil on neid 31 ja Leedul 26.

Eestlastele on edukaim olnud 1936. aasta, mil meie sportlased tõid Berliini olümpialt koju 7 medalit. Sama suur saak nopiti Nõukogude Liidu koosseisus 1980. aastal Moskva OMil. Koos okupatsiooniaegadega on Eestist pärit sportlaste olümpiamedalite koguarv 81.

Tagasi üles