Päevatoimetaja:
Tiit Loim

Elu nagu maali sees – Võrumaa kauneim kodu tuleb kui pintsli alt

Copy
Aili Sokk ja Jaan Eskla oma koduõuel Võru vallas Kosel, mille kauni kodu konkursi žürii valis tänavu ilusaimaks Võrumaa koduks. Terrassilt avaneb imeline vaade aiale.
Aili Sokk ja Jaan Eskla oma koduõuel Võru vallas Kosel, mille kauni kodu konkursi žürii valis tänavu ilusaimaks Võrumaa koduks. Terrassilt avaneb imeline vaade aiale. Foto: Arvo Meeks

All orus kividel suliseva Koreli oja serval seisatades kipub ka aeg korraks tarduma. See nõlvale laotunud koduaed võinuks sajand tagasi siinsamas üle tee Kasaritsa järve* maalinud Konrad Mägis tekitada tunde, et ta on mingi nõidusega sattunud hoopis Capri saarele Vahemeres. Silm puhkab ja meel jäädvustab impressiooni. See siin ongi Võru maakonna kauneim kodu aastal 2024.

Nõlval kõrguva elumaja terrassilt juhatab väike kivitrepp orus voolava oja ning sellele paisutatud tiigi kaldale. Murune maastik lainetab alla, kandes turjal kiviktaimlaid ja klumpe.

Kõrguste vahe on võimaldanud pererahval kujundada aia, millest kunstnik saaks teha kaks võrdlemisi erinevat maali. Ühe, mis avaneb maja juurest alla vaadates, ja teise, kui vee äärest pilk maja poole tõsta – maastik näib lausa rippuvat ja ähvardab isegi peale vajuda. Mulje, mille kogemiseks peab seda nägema, sest fotodelt see reljeefsus nii muljetavaldavalt välja ei tule.

Tagasi üles