Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

RMK seab uuendusraie langi suurusele ülempiiri

Copy
Riigimetsa majandamise keskuse juhatuse liige Erko Soolmann peab raiete hajutamist oluliseks paljudele liikidele.
Riigimetsa majandamise keskuse juhatuse liige Erko Soolmann peab raiete hajutamist oluliseks paljudele liikidele. Foto: Sille Annuk

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) juhatus otsustas, et 2025. aastast ei tehta uuendusraieid suuremal pinnal kui viis hektarit okaspuumetsas ja seitse hektarit lehtpuumetsas, sõltumata metsaeraldiste pindalast. RMK keskmine raiutud lank on praegu pisut üle kahe hektari.

RMK juhatuse liige Erko Soolmann märkis, et ülempiiri seadmisega vähendab RMK väga suurte avatud alade tekitamist maastikule ja aitab kaasa raiete hajutamisele. «Ökoloogilisest vaatest aitavad väiksemad raielangid hoida metsamaastikes kõrgemat vana metsa osakaalu ja vähendavad raiete negatiivset mõju piiratud levikuvõimega liikidele,» selgitas Soolmann.

«Kui maastikus säilib piisaval hulgal vana metsa, suudavad vanale metsale spetsialiseerunud liigid neist hõlpsamini uuendatud metsadesse levida ja tagada nii elurikkad metsad ka tulevastele põlvkondadele. Osale liikidele sobivad just mõõduka häirimisega metsad, kus on rohkem valgust ja siin-seal vaba kasvupinda. Metsade majandamisel on oluline rakendada eri võtteid, et säiliks metsamaastiku mitmekesisus,» lisas ta.

Tagasi üles