Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Äärmuslikud vihmavalingud valmistavad põllumeestele peavalu

Copy
Põllumees Ivar Rosenberg oma tatrapõllul. Saagi koristus peaks algama alles kahe kuu pärast ning tugeva vihma ja tuulega maha pekstud taimed ei pruugi taastuda. Karta on, et saak tuleb kesine.
Põllumees Ivar Rosenberg oma tatrapõllul. Saagi koristus peaks algama alles kahe kuu pärast ning tugeva vihma ja tuulega maha pekstud taimed ei pruugi taastuda. Karta on, et saak tuleb kesine. Foto: Arvo Meeks

Rängad sajud on pannud Lõuna-Eesti põllumehed raskesse seisu, põhjustades näiteks vilja lamandumist ja kvaliteedi langust. Paljuski muutub toiduviljaks mõeldud saak loomasöödaks või jääb lausa põllule.

«Ega see suur kogus korraga alla sadanud vihma põllumeestele head teinud,» tõdes Võru vallas asuva Roosu talu noorperemees Ivar Rosenberg. «Paduvihm on osa viljast pikali löönud. Näiteks tatrapõllul, mis oli enne väga heas seisus, on vili nüüd külili. Kuna tatral on valmimiseni veel aega, on karta, et see väga palju enam ennast püsti ei aja.»

Rosenbergi sõnul on olukord trööstitu ka rukkipõllul. «Pikale veninud sajuperiood mõjutab kindlasti ka vilja kvaliteeti,» märkis Rosenberg. «Kui vihmad veel pikalt jätkuvad ja põllult vilja ei saa koristada, on oht, et taliviljad lähevad viljapeast kasvama.»

Tagasi üles