Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Põlva haigla ja Himmaste raamatukogu joogivees leiti coli-laadseid baktereid

Copy
ASi Põlva Vesi juhataja Kristo Kivisaar ei osanud vee saastumise põhjust neljapäeval veel öelda.

 
ASi Põlva Vesi juhataja Kristo Kivisaar ei osanud vee saastumise põhjust neljapäeval veel öelda.  Foto: Paul Poderat

Nii Põlva haiglast kui Himmaste raamatukogus võetud veeproovist leiti Coli-laadsed baktereid. Samuti leiti raamatukogu veest enterokokke.

«Leid oli üks (1 arv/100ml). Antud juhul me tõsiseks seda leidu ei pea,»sõnas ASi Põlva Vesi juhataja Kristo Kivisaar reede pärastlõunal.

«Oleme terviseametiga rääkinud ja ka nendel kinnistutel olevaid asutusi teavitanud,» lisas Kivisaar. «Täna võtsime ka kordusproovi ja ootame esmaspäeval selle vastuseid.»

Esmaspäevase proovi tulemuste põhjal otsustataksegi, kas on vaja rakendada mingeid piiranguid või muid ettevaatusabinõusid. Esialgu neid leitud bakterite väikse hulga tõttu kavas pole.

Antud juhtumite põhjused pole veel selged, kuna selliste bakterite tekkimist joogivees võivad soodustada erinevad tegurid. «Näiteks, kui kinnistul on veesüsteemid, mida pikaajaliselt ei kasutata, siis see seda ohutegurit suurendab,» lisas Kivisaar.

Põlva haigla kommunikatsioonijuht Madis Perli kinnitas, et kuna haiglas viibivad patsientidena eelkõige inimesed, kelle immuunsüsteem on haiguse tõttu nõrgestatud, on ettevaatusabinõud raviasutuses siiski juba tarvitusele võetud.

«Oleme ettevaatusabinõuna soovitanud oma majas kraanivett mitte juua ja varustanud nii patsiendid kui ka haigla personali pudeliveega,» lisas Perli. «Selline põhimõte kehtib meil seni, kuni pole tulnud AS Põlva Vesi täna võetud teise proovi vastust - ehk siis esialgu ilmselt esmaspäevani.»

Tegemist on juba teise sarnase juhtumiga Põlva vallas viimase kuu aja jooksul. Juuli keskel leidis AS Põlva Vesi Põlvast kümmekonna kilomeetri kauguselt endise Kauksi põhikooli veevärgipiirkonnast coli-laadseid baktereid. Juhtum puudutas küll vaid ühte kortermaja, kuid bakterileiu järel pole selle kaheksa korteriga maja elanike elu enam tavapärane olnud, kuna inimestel soovitati keetmata kraanivee kasutamisest hoiduda.

Paraku pole see juhtum siiani lõplikku lahendust leidnud, nagu Kristo Kivisaar täna tõdema pidi. Küll on mehe sõnul lootust, et lähiajal on vesi kõikjal Kauksis taas igati kõlbulik ja normaalne.

«Seal proovivõtmised käivad ja viimased tulemused on olnud head. Koostöös põllumajandus- ja toiduameti ning terviseametiga leiame parima lahenduse,» lubas Kivisaar.

Vee-ettevõte kinnitusel polnud Kauksis teadaolevalt tegemist enterokokkide ega E.coli-bakteritega, mis võivad põhjustada kõhuvalu, kõhulahtisust, oksendamist, palavikku. Kuigi leitud bakterite puhul on terviseriski avaldumine vähetõenäoline, tasub rakendada tavapärasest rangemaid meetmeid – eeskätt mitte juua keetmata vett.

Tagasi üles