Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Anneli Sammel: alkoholist puhates teeme tervisele teene (1)

Anneli Sammel
Anneli Sammel Foto: Tervise arengu instituut

Lõõgastuda ja rõõmupakkuvaid tegevusi saab nautida ka alkoholita. Et sellele tähelepanu juhtida, on tervise arengu instituut (TAI) ja tervisekassa ka tänavu ellu kutsunud algatuse «Septembris ei joo». See annab hea võimaluse vaadata üle oma käitumismustrid, võtta aega iseendale ning turgutada oma tervist.

Alkoholist puhkamisel on palju positiivseid mõjusid. Üks alkoholivaba kuu võib parandada enesetunnet ja elukvaliteeti märkimisväärselt ning aidata vähendada tarbitavaid alkoholikoguseid ka edaspidi. Tihti ei ole alkoholi tarvitamine muud kui sissejuurdunud harjumus, mida on lihtsam muuta, teades, et samal ajal peavad vägijookidest pausi ka paljud teised. Eelmisel aastal liitus aktsiooniga üle 60 000 inimese.

TAI andmetel on viimase kümne aastaga alkoholi mittetarvitavate täiskasvanute osakaal vähehaaval suurenenud. Kui 2012. aastal oli täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu kohaselt mittetarvitajaid üheksa protsenti, siis 2022. aastal 16 protsenti. Mida vähem alkoholi elu jooksul tarvitada, seda suurem on tõenäosus püsida kauem terve ja vältida kroonilisi haigusi.

Tagasi üles