Päevatoimetaja:
Tomi Saluveer

Koolidesse on aina raskem leida sobiva ettevalmistusega õpetajaid (1)

Copy
Valga põhikoolis saadakse tundide andmisega hakkama tänu sellele, et ametis olevad õpetajad suurendavad oma koormust.
Valga põhikoolis saadakse tundide andmisega hakkama tänu sellele, et ametis olevad õpetajad suurendavad oma koormust. Foto: Arvo Meeks

Paljudes koolides on puudu kvalifitseeritud pedagoogidest. Tihti on palgatõusust hoolimata keeruline leida klassi ette isegi nõuetele mittevastavat inimest.

Haridus- ja teadusministeeriumi andmetel on munitsipaalkoolide õpetajate keskmine brutopalk 120 protsenti Eesti keskmisest. Pedagoogide töötasu alammäär ja brutopalk on kolmeteistkümne aasta jooksul kasvanud enam kui kaks korda ja viimase aasta vältel veerandi võrra. Siiski kinnitavad nii õpetajad kui ka koolijuhid, et kõrge palk tuleb lisatöö arvelt.

Tänavu istub Eesti üldharidusasutustes koolipinki tuhat õpilast rohkem kui mullu ja 12 000 võrra enam kui viie aasta eest. Samas pole laste arv kasvanud igal pool. Rohkem on neid Tallinna, Tartu ja Pärnu ümbruses. Valga, Põlva, Järva ja Ida-Viru maakonnas on õpilaste hulk aga kahanenud. See mõjutab õpetajate koormust ja võib nende leidmise raskemaks muuta.

Tagasi üles