Päevatoimetaja:
Kersti Kond

Jaanus Barkala: vaesuse ümberjagamine ei loo uut rikkust ega aita omavalitsusi kuigi palju

Otepää vallavanem Jaanus Barkala
Otepää vallavanem Jaanus Barkala Foto: Arvo Meeks

Palju kära ja arutelusid tekitanud plaan, kuidas tulud ümber jagada, on nüüd siis meie parlamendis vastu võetud. See tegevuskava on saanud Robin Hoodi nime, sest piltlikult öeldes jagatakse ümber rikaste omavalitsuste tulevasi tulusid. Aga kes on Eestis omavalitsustest üldse rikas ja kes vaene? Ja mida sellest ümberjagamisest lõpuks arvata? See on mitmetahuline küsimus.

Selleteemalised arutelud on olnud tulised ja niinimetatud Robin Hoodi plaan on leidnud nii pooldajaid kui ka vastaseid. Tuleb tunnustada poliitikuid, et ääremaastumise teemaga vähemalt püütakse mingil moel tegeleda. Omavalitsuste seisukohad on selles küsimuses aga erinevad ja seda siis pisut ka selle poole pealt, kes on võitjad ja kes kaotajad, kuid arvamuste eraldusjoon ei jookse mitte ainult sealt. Argumente on palju nii muudatuse poolt kui vastu.

Kaotaja rollis olevad omavalitsused on pahased, sest vajalikeks tegevusteks niigi nappivat raha jääb veelgi vähemaks. Paljud inimesed kolivad ju suuremate linnade ümber olevatesse niinimetatud kuldse ringi omavalitsustesse, kuid nüüd võib selle ümberjagamise tulemusena seal nii mõnigi lasteasutus või investeering tegemata jääda. Ja kahtlemata ongi siis nendel omavalitsustel õigus pahane olla.

Tagasi üles