Päevatoimetaja:
Tomi Saluveer

Parvetajate hättasattumine käivitab sündmuste ahela

Copy
Eesti Punase Risti Valgamaa seltsi koordinaator Hele Heletäht kinnitas, et seekord tähistatakse ülemaailmset esmaabipäeva Valgas sündmusega, mis on erakordne oma laia haarde poolest.
Eesti Punase Risti Valgamaa seltsi koordinaator Hele Heletäht kinnitas, et seekord tähistatakse ülemaailmset esmaabipäeva Valgas sündmusega, mis on erakordne oma laia haarde poolest. Foto: Arvo Meeks

Eesti Punane Rist tähistab koostöös Läti Punase Ristiga ülemaailmset esmaabipäeva laupäeval omalaadse kogupereüritusega. Pealkirja «Eesti-Läti ellujäämiskett» kandev sündmus leiab aset Valga ja Valka piiril Ramsi vesiveski laval ja Pedeli jõel.

See koosneb kolmest osast: demonstratsioon, töötoad ja kultuuriplokk, rääkis Eesti Punane Risti Valgamaa seltsi koordinaator Hele Heletäht.

«Paneme proovile õnnetuseks valmisoleku. Selle, kuidas saab kiirevoolulise Pedeli jõe külmas vees noorte parvetajate ja neid päästma läinud ning hätta sattunud kaluri päästmise ja abi andmisega hakkama kohapealne päästeahel. Suunatud on see üritus kogukonna inimestele nii siin- kui sealpool Eesti-Läti piiri,» selgitas Heletäht.

Koordinaatori kinnitusel on üpris erakordne, et mängitakse läbi kogu tegevuste ahel, mis käivitub siis, kui häirekeskus saab teate õnnetuse kohta – sedapuhku siis selle kohta, et keegi on veekogul hätta sattunud. Sellest ka koguperesündmuse pealkiri.

Demonstratsioon saab teoks koostöös Punase Risti partneritega: häirekeskus, päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, vetelpäästekoerte grupp Märjad Käpad oma neljajalgsete sõpradega, Valga haigla ja kiirabi ning Punase Risti vabatahtlikud.

«Seekord oleme teinud koostööd ka Eesti maaülikooliga, kelle esindus samuti kohale on tulemas,» lisas Heletäht.

Paneme proovile õnnetuseks valmisoleku. Selle, kuidas saab Pedeli jõe külmas vees noorte parvetajate ja neid päästma läinud ning hätta sattunud kaluri päästmise ja abi andmisega hakkama kohapealne päästeahel.

Hele Heletäht, Eesti Punane Risti Valgamaa seltsi koordinaator

Lisaks on avatud töötoad. Nendes õpetatakse esmaabi osutamise võtteid ja elustamist nii inimeste kui lemmikloomade puhul, räägitakse veeohutusest ja sellest, mida teha uppuja päästmiseks. Samuti näidatakse veest päästmise võtteid ja tutvustatakse vetelpääste­varustust, nagu näiteks SUP-laud ja kummipaat.

Kohapeal on võimalus näha mõlema riigi tuletõrje- ja päästetehnikat ning erakorralise meditsiini varustust.

Ei puudu ka elav muusika. Esineb duo Carlos & Hugo, kuhu kuuluvad Valgast pärit Hugo Kähri ja paljudele superstaarisaatest tuttavaks saanud Carlos Liiv.

Esimest korda on laval Maria Uski esmaabiteemaline näitemäng «Ellujäämiskunst» MTÜ Kungla noorte esituses, mille lavastas Siiri Põldsaar. Lisaks MTÜ Kungla noortele astuvad üles ka Läti noored näitlejad, kelle esituses näeb lavastust «Traumade ennetus», nende juhendaja on Liga Snuka.

Tagasi üles