Päevatoimetaja:
Tomi Saluveer

Koidula edestas Kreutzwaldi

Copy
Lydia Koidulale pühendatud teema-aasta avapäev mullu detsembris Koidula pargis ja Koidula muuseumis.
Lydia Koidulale pühendatud teema-aasta avapäev mullu detsembris Koidula pargis ja Koidula muuseumis. Foto: Urmas Luik

Vikerraadio ajaloosari «Eesti lugu» kutsus kuulajaid valima mõjurikkaid isikuid Eesti algusaegadest kuni omariikluseni ning enim hääli kogus ärkamisaegne poetess Lydia Koidula.

«Eesti loo» eestvedamisel korraldatud hääletuseks pani toimetus valikusse 26 isikut, kes on meie rahvaks kasvamist kujundanud sõnade või tegudega. Ülekaalukalt hääletasid kuulajad kõige mõjurikkamaks Lydia Koidula, kes kogus 966 häält. Talle järgnesid Friedrich Reinhold Kreutzwald 851 häälega ja Johann Voldemar Jannsen 773 häälega. Kokku anti ajalootegelastele 11 402 häält ning korraga sai hääletada kuni viie isiku poolt. Ajaloosarja autor Piret Kriivan oli üllatunud, et hääletusest osavõtt oli nii aktiivne.

«Lydia Koidula esimene ja papa Jannsen kolmas – oli üsna ootuspärane, et rahvusliku liikumise suurkujud edetabeli tipus on. Samuti ei ole ootamatu, et rahvusliku liikumise vaimuelu mõjutaja Kreutzwaldi koht on esikolmikus. Võib-olla väike üllatus on, et Konstantin Päts ei jää esikolmikust neljandal kohal olles kaugele maha, hoolimata teravast kriitikast tema hilisemate vastuoluliste otsuste pihta,» kommenteeris Kriivan tulemusi ning rõõmustas samas, et kuulajad teavad ja on hääli andnud ka esimesele ristitud vanemale Tabelinusele.

Tagasi üles