Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Eesti ajakirjandus tähistab koos maailmaga ülemaailmset uudistepäeva

Copy
Rohkem kui 600 ajakirjandusväljaannet enam kui 80 riigist tähistavad laupäeval, 28. septembril ülemaailmset uudistepäeva (World News Day).
Rohkem kui 600 ajakirjandusväljaannet enam kui 80 riigist tähistavad laupäeval, 28. septembril ülemaailmset uudistepäeva (World News Day). Foto: Konstantin Sednev

Rohkem kui kuussada ajakirjandusväljaannet enam kui 80 riigist tähistab sel laupäeval ülemaailmset uudistepäeva (World News Day). Tänavuse kampaania keskmes on mure valeinfo üha laieneva leviku pärast.

24.–28. septembrini kestev ühiskampaania «Vali tõde!» tuletab meelde, et valeinfo leviku, ühiskonna polariseerumise ning sotsiaalmeedia ja tehisaru loodud-levitatud infomüra ajastul on faktipõhine, toimetamisvastutust viljelev ning professionaalse eetika nõudeid järgiv ajakirjandus olulisem kui kunagi varem.

«Sageli võtame me omakeelset ajakirjandust iseenesestmõistetavana ning oleme sellest rääkides ja selle rolli hinnates üleolevad, tähelepanematud ja hoolimatud,» ütles Eesti meediaettevõtete liidu tegevjuht Väino Koorberg. «Ometi on professionaalne meedia üks mõjusamaid – ja kahjuks sageli ka üks väheseid – institutsioone, mis suudab luua infosegaduses korda ning nõuda võimul olijatelt vastutust oma sõnade ja tegude eest. Kui laseme oma ajakirjandusel hääbuda, siis kannatavad selle tagajärjel kõik kodanikud ja ka ühiskond tervikuna.»

Ajakirjandusväljaannete peatoimetajaid ühendava maailmaorganisatsiooni World Editors Forum ja Kanada ajakirjandusfondi eestvõttel toimuva ühiskampaania eesmärk on tuletada lugejatele-vaatajatele-kuulajatele meelde professionaalse ajakirjanduse väärtust ning paluda neilt toetust oma lemmikmeediaväljaandele.

Kampaaniaga ühinenud väljaanded kutsuvad oma lugejaid, poliitikuid ja ühiskonnategelasi toetama professionaalseid ajakirjandusväljaandeid ning astuma valeinfo leviku vastu. Kampaaniaga on Eestis liitunud Eesti meediaettevõtete liit, Postimees Grupp, Eesti Rahvusringhääling, Delfi Meedia, Duo Media, TV3, Õhtuleht Kirjastus, Hiiu Leht, Põhjarannik ja Saarte Hääl.

Tagasi üles