Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Seto kultuuri nädal tutvustab kohalikke kombeid

Copy
XIII Seto kongress Värskas.
XIII Seto kongress Värskas. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Setomaa piirkonnas toimub traditsiooniline Seto kultuuri nädal, mis leiab aset 3.–9. oktoobrini 2024. Nädal pakub mitmekesist programmi, mis on suunatud nii kohalikele elanikele kui ka piirkonna külalistele, tutvustades seto keelt, kultuuri ja kombeid. Nädala tippsündmusteks on avaüritus Saatses ja pidulik Seto Kongress, mis toimub nädala lõpus Värskas.

Seto kultuuri nädal algab piduliku avaüritusega 3. oktoobril Saatse muuseumis, kus toimub pidulik lipu heiskamine ning avakõne. Avaürituse raames avatakse Seto nädala pidustused ja tutvustatakse 2025. aasta Seto Kuningriigi päeva programmi. Kohal on Setomaa kultuuritegelased, kohaliku omavalitsuse juhid ning kogukonna esindajad. Avaüritus toob esile Setomaa ajaloolise ja kultuurilise pärandi ning loob piduliku meeleolu terveks kultuurinädalaks.

Nädala finaaliks on Seto Kongress, mis leiab aset 9. oktoobril Värska kultuurimajas. Tegemist on XIV Seto Kongressiga, mille raames arutatakse olulisi teemasid Setomaa kultuuri ja keele tuleviku üle. Kongressil võtavad sõna Setomaa mõjukad Setomaa elu eestvedajad ning kongressil tehtavad otsused ja diskussioonid mõjutavad Seto kultuuri edendamist ja säilitamist ka tulevikus. Kongressile järgneb iloõdak.

Tagasi üles