Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Mihklilaadale Valgas järgneb sel aastal mitu kontserti

Copy
Liivimaa mihklilaat lööb Valga linnasüdame taas kihama.
Liivimaa mihklilaat lööb Valga linnasüdame taas kihama. Foto: Arvo Meeks

Valga kesklinn täitub homme taas laadameluga, kui tavapärasel kohal Kesk tänaval ja selle ümbruses rullub lahti mihklilaat.

Valga kultuurikeskuses administraatorina töötav Liia Leht ütles, et kauplejaid on tulemas paarisaja ringis ehk just nii palju kui laadaks mõeldud alale mahub. Piirilinnale omaselt on neid nii Eestist kui ka Lätist.

«Lätlastel on komme, et kui laada välja kuulutame, registreerivad nad end sinna kiirelt ära – et ikka koha saaks. Aga tavapärane on ka see, et mingi osa neist jääb tulemata. Seega ei olegi võimalik öelda, palju piiri tagant kauplejaid täpselt on. Suur hulk igatahes,» rääkis Leht.

Üks kaupleja on kultuurikeskuse korraldatavale laadale tulemas ka Leedust, täpsemalt Leedu-Läti piiri äärest. «Ta on varemgi siin käinud. Müüb näiteks halvaad ja oliive,» lisas Leht.

Kuigi kavas oli teha laadal päris eraldi toiduala, siis seda siiski vähemalt sedapuhku ei tule. Kõhu saavad aga laadalised Lehe sõnul kindlasti täis. Pere noorimad liikmed saavad lustida lastealal. Kõigi tuju hoiab üleval rahvaliku muusika ansambel Kõhukesed Põlvamaalt, kuhu kuuluvad Toomas Ojasaar, Aksel Mängli, Ivari Saare ja Kaido Kaha.

Mihklilaadal on tavapäraselt kohal ka Lõuna-Eesti Postimees, kõik soovijad on oodatud vormistama lehetellimusi.

Laada ajal tasub läbi astuda Valga muuseumistki, kus leiavad aset loeng ja töötuba teemal «Räägime hapendamisest». Loengut peab ja tegevusi juhendab Boris Meldre, kes on aastaid tõsisemat huvi tundnud hapendamise ja kulinaarsete hallitusseente vastu. Töötoas pannakse kapsas fermenteeruma, valmistatakse kliihapendatud kurke ning Indoneesia-päraseid võileibu.

Kuid ka sellega pole sündmused Valgas selleks päevaks veel kaugeltki läbi. Tund pärast laada lõppu leiab aset korraga kaks kontserti.

Valga kultuurikeskuses esineb Ungari muusik Máté Palásti, kes sulandab kitarril improviseerides kokku eri muusikastiile: džässi, flamenkot ja Ladina-Ameerika muusikat. Valga Jaani kirikus kõlavad aga tänulaulud. Neid esitavad bariton Atlan Karp ja organist Anna Humal. Tegu on osaga kontserdisarjast «Ingli puudutus».

Tagasi üles