Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Täiskuu ei aja hulluks

Toimetaja: Tiit Loim
Copy
Täiskuu.
Täiskuu. Foto: Taavi Niittee / Tõrva astronoomiaklubi

Täna kell 14:26 saabus hetk kui Päike valgustas Maalt vaadates Kuu pinda maksimaalses ulatuses*. Laialdasemalt tuntakse seda hetke täiskuu nime all. Inimeste sellest tulenevat hullumist ei tasu siiski karta, annab Tõrva astronoomiaklubi ülevaate.

Et parasjagu asub Kuu meile ka keskmisest lähemal, siis on see taevas veidi suurem ja heledam. Sellist täiskuu hetke tuntakse superkuu nime all. Kuu tõuseb täna umbes pool kuus, ehk siis kui Päike loojub ning tõuseb astronoomiliseks keskööks (suveajas umbes pool kaks) 44 kraadi kõrgusele lõunasse. Loojub see siis kui Päike on juba tõusnud umbes kell 9 ajal hommikul, vahendab infot Tõrva astronoomiaklubi.

Tõstu aga käsi, et kes arvab või on vähemalt kuulnud väidet nagu oleks täiskuu aeg meditsiinitöötajatele, politseinikele ja päästjatele eriti kiire aeg. Seda väidet kuuleb vahel nende samade töötajate suust ja ajakirjandusest. Tegemist on otsekui käibetõega, mida igaüks teab ja tunneb. Ometigi, kui seda küsimust uurida statistika abil, kaob väidetud seos otsekui võluväel.

Märksõnad

Tagasi üles