Päevatoimetaja:
Mati Määrits
Saada vihje

Sirje Potisepp: toidutööstuste käekäik sõltub tarbijate elujärjest

Copy
Sirje Potisepp
Sirje Potisepp Foto: Erlend Staub

Toidutööstus on üks enim tarbija rahakotist mõjutatud sektoreid. Toit on ja jääb esmavajaduseks, kuid kampaaniatooted ja «parim enne» kuupäevale lähenevad sooduspakkumises olevad tooted moodustavad juba üle poole tarbijate ostukorvist. See näitab, et eluasemekulude ja muude igakuiste kohustuste kõrvalt jääb tarbijale aina vähem raha kätte.

Kolme aastaga on toidu hinnad tõusnud 40 protsenti. Tarbija kindlustunne on aegade madalaim, mis on nii müügimahud kui kasumimarginaalid viinud langusesse. Praegu ei näita ükski märk tarbija kindlustunde paranemist uuel aastal. Toiduainete jätkuvat hinnakasvu veavad regiooni kõrgeimad energiahinnad, palgasurvest tingitud kasvavad tööjõukulud, tooraine maailmaturu hinnatõusud ning uued maksud ja maksutõusud. Tuleval aastal tõuseb käibemaks 24 protsendini, millega Eesti tõuseb teisele positsioonile Euroopa Liidus toiduainete käibemaksu suuruse osas.

Eesti piimasektoris on viimastel aastatel piimalehmade arv pidevalt vähenenud, piimatoodang lehma kohta aga suurenenud. Kui 1991. aastal andis üks lehm aastas keskmiselt 3900 kilogrammi piima, siis 2021. aastal 10 600. See on omakorda toonud kaasa rasvasisalduse vähenemise piimas 2003. aasta 4,1 protsendilt 2021. aasta 3,9 protsendile.

Tagasi üles