Kuuldused kollatõve jõudmisest Smiltene gümnaasiumi lükati ümber

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Läti rahvatervise agentuur pole Smiltene koolilaste seas uusi A-hepatiidi juhtumeid registreerinud, küll aga on Gulbene haigla nakkushaiguste osakonnas ravil 1973. aastal sündinud smiltenelane.

Agentuuri Vidzeme regiooni filiaali spetsialisti Rasma Grauda kinnitusel pole mees eelnevalt haigestunud nelja õpilasega kontaktis olnud. Pole teada ka tema haigestumise asjaolud, teatas ajaleht Ziemeļlatvija.

Ajalehe toimetusest öeldi 13. veebruari ennelõunal, et nende andmeil on Smiltene linna haigusjuhud praegu rajoonis ainsad.

Smiltenes olid liikumas kuulujutud, et A-hepatiit on jõudnud ka kohalikku gümnaasiumi - seni on haigestunud kesklinna keskkooli ja põhikooli õpilased -, kuid Grauda lükkas need ümber.

Pigem on tema sõnul linnas võimust võtmas kõhuviirused, mille sümptomid sarnanevad A-hepatiidi omadega. Näiteks kaebavad haiged iiveldust ja valusid rinnaku all või kõhus.

«Pole nii, et kui süda paha ja kõht valutab, tähendab see kohe hepatiiti,» ütles Smiltenes praktiseeriv perearst Līga Ziemele.

Ta lisas, et kõhuviiruste käes kannatavad nii väiksed lapsed kui koolinoored ja täiskasvanud. «Sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus.»

Rasma Grauda pani südamele, et hepatiidiohu korral tuleb tualettruumis, eriti koolides, kindlasti kasutada vedelseepi. Tema sõnul võib tahke seebi tükile, kui seda on kasutanud viirusekandja, haigusetekitaja külge jääda.

Esmaspäeval sai ajaleht vihje, et Smiltene kesklinna keskkooli poiste tualettruumis pole vedelseepi, selle asemel on tahke pesuvahend.

Gümnaasiumis ja põhikoolis seda muret polnud. Keskkooli majandusjuht Mārtiņš Zieniņš vihje tõelevastavust ei eitanud ja lubas, et ajab asja esimesel võimalusel korda.

Ta rääkis, et vedelseebi tarvis on vaja vastavaid seadmeid, kuid ühe sellise eest tuleb välja käia kaheksa kuni kümme latti ja koolil pole praegu piisavalt raha. Linna eelarvegi on veel kinnitamata.

Olukorda püüti lahendada, pannes kraanikausside juurde vedelseebi pudelid, kuid need saavat kiiresti tühjaks.

«Poistel kulub selleks vaid moment. Pigistavad pudelit seal, kus vaja ja seal, kus pole vaja ning seep ongi otsas,» jutustas majandusjuhataja. «Kui eelarve paigas, ostame seintele kinnitatavad stendid. Sellised on juba töötajate tualettruumis.»

Arvestades kujunenud olukorda, pöörab kool suurt tähelepanu pinkide pindade, uste käepidemete ja muude esemete sagedasele desinfitseerimisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles