Ringi vurab puugibuss

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugibuss
Puugibuss Foto: Terviseagentuur

Suvi on käes ja puukide aktiivne elutegevus, mis tavaliselt kestab aprillist oktoobrini, juba alanud.

Puugilt saadud viirusliku haiguse kulg on inimesele raske ja võib halvata kesknärvisüsteemi. Kellel ei ole olnud mahti vaktsineerida viirusliku puukentsefaliidi vastu, neil on võimalus alustada vaktsineerimist veel sellel suvel. Seda saab teha ka kahes praegu Eestis ringi liikuvas Puugibussis, andis teada Kertu Silla Terviseagentuurist.

Aprillis sõitis buss Saare-, Hiiu- ja Läänemaal. Juuni alguses on bussid Tallinnas ja Tartus. 3. juunil oli buss Nõunis, Palupera valla sünnipäeval ja 4. juunil, esmaspäeval ollakse kella 11–18 Otepää Konsumi juures. Reedel, 8. juunil kl 14.30 kuni 18 ootab buss aga huvilisi Valga Maxima juures.

Puugibussi liikumisgraafikut saab uurida Terviseagentuuri kodulehelt.

Alustades vaktsineerimist päris algusest, tuleb vaktsiinisüste teha kolm. Kõiki peatuspaiku külastab puugibuss korduvalt, nii on patsiendil võimalik saada vaktsiin samas kohas puugibussis uuesti.

Puugibussis on võimalik vaktsineerida lapsi alates 1. eluaastast ja täiskasvanuid.

Vaktsineerimist teostavad Silla kinnitusel diplomeeritud meditsiiniõed, kes läbinud ka spetsiaalse täienduskoolituse.

Bussis pannakse kirja patsiendi isikuandmed – isikukood ja telefoni number. Isikukood on vajalik selleks, et saaks hiljem vaktsineerimise andmed kanda Digilukku. Telefoninumbrit küsitakse, kuna Terviseagntuur loodab peagi saada tööle ka SMS-teavituse, et inimesi informeerida, millal neil on õige aeg uus süst saada.

Enne vaktsineerimist küsitakse patsiendi üldise enesetunde kohta ja kas inimene on millegi vastu allergiline.
Puukentsefaliidi vaktsiinid on eeldoseeritud ja kõik süstlad-nõelad on ühekordsed.

Süst tehakse õlavarde. Pärast vaktsineerimist võib tunda kerget lokaalset valu süstepiirkonna lähedal, see peaks mööduma paari päevaga.

Puugibussis maksab vaktsiin 18 eurot, tasuda saab sularahas ja kaardiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles