Perearstiabi hakkab korraldama terviseamet

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu
Riigikogu Foto: Postimees/Scanpix

Riigikogu võttis vastu seadusemuudatused, millega senised maavanema ülesanded üldarstiabi korraldamisel lähevad terviseametile.

Seega hakkab amet korraldama nii perearsti nimistu moodustamise konkursse, perearsti nimistute kinnitamist, perearstide ajutist asendamist kui järelevalvet.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri hinnangul aitavad muudatused parandada nii perearstiabi toimimist kui ressursside kasutamist. «Samuti võimaldab see kindlustada senisest parema esmatasandi tervishoiuteenuste kättesaadavuse maapiirkondades,» kinnitas minister.

Eesti Perearstide Seltsi president Diana Ingerainen peab seadusemuudatuste puhul äärmiselt oluliseks, et need sündisid eri osapoolte koostöös. «Loodetavasti kujunevad ka edaspidi perearstide tööd sätestavad määrused ja seadused pidevas dialoogis kõiki osapooli kaasates,» ütles Ingerainen.

Muudatuse mõjul on võimalik käivitada ka perearstide- ja pereõdede toimiv asendussüsteem, mida hetkel veab sotsiaalministeerium. Muudatuse lõppeesmärk on töötada välja toimiv süsteem, toetamaks riigi poolt perearste ja -õdesid asendajate leidmisel puhkuste perioodiks, kui arsti jõududega see ei õnnestu.

Samuti täiendatakse perearstina tegutsemise õigusega seotud regulatsiooni. Üldarstiabi hakatakse osutama tegevusloa alusel, mille terviseamet annab äriühingule. Perearstil on õigus üldarstiabi osutada, kui terviseamet on kinnitanud talle nimistu ja tal on õiguslik seotus tegevusluba omava äriühinguga.

Sealjuures võib perearst olla äriühinguga seotud ka töölepingulise suhte alusel, olemata füüsilisest isikust ettevõtja või äriühingu omanik. Üldarstiabi osutajatele on esmase tegevusloa taotlemine riigilõivuvaba, seetõttu ei suurene nende koormus seoses üldarstiabi tegevusloa taotlemisega.

Lisaks muudetakse eelnõuga tervishoiuteenuse osutaja tegevusega seotud statistiliste andmete kogumise ja avaldamise kehtivat korda.

Seadusemuudatused jõustuvad 1. jaanuaril 2013.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles