Toimus Mulgi II laulu- ja tantsupidu

, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi häärberi õuel süüdati Mulgi peo tuli.
Mulgi häärberi õuel süüdati Mulgi peo tuli. Foto: Vello Jaska

Laupäeval, 9. juunil lehvisid Tõrvas Eesti Vabariigi sinimustvalged trikoloorid ja ümberkaudsete omavalitsuste lipud ning tänavad ja pargialleed kirendasid vikerkaarena sädelevatest rahvarõivastest.

 Toimus Mulgi II laulu- ja tantsupidu. Selle peo ettevalmistamine vältas üsna pikka aega. Et kõik üksikasjad paika pandud saaksid, kutsuti kokku töörühm, kes arutas läbi kõik üksikasjad ning sõlmprobleemid. Peo üldjuhiks ja kava koostajaks valiti Tõrva gümnaasiumi õpetaja ning tantsupedagoog Valdeko Kalamees. Muusikalise juhi ning rahvamuusikaorkestri dirigendi rolli paluti asuda Tõrva muusikakooli direktoril Thea Leitmaal. Erinevate kunstikollektiivide saatemuusika eest kandis hoolt rahvamuusikaansambel Jauram Katrin Kannukese juhendamisel. Oma oskusi näitasid peol peaaegu kõik Tõrva ja teiste Mulgimaa eri piirkondade ansamblid ja tantsurühmad. Eriti lootustandev oli see, et nii tantsumurul kui ka ühendkooris oli täiskasvanud tegijate kõrval palju lapsi ja noorukeid. See näitab kujukalt, et Mulgi vaim ja kultuur kestavad edasi ja elavad üle aegade.


Peo algul ütles Tõrva linnapea Agu Kabrits esinejaid ja külalisi tervitades, et mulgid on uhked oma ajaloole. "Kuid me peame tegema kõik selleks, et meie kuulsusrikas ajalugu ei sumbuks rahva mälestustesse. Meie kohus on Mulgi keelt, kultuuri ja vaimu hoida ja tulevastele põlvedele edasi pärandada," ütles Kabrits.
Valga maavanem Margus Lepik rõhutas, et väikese rahva edu tagab ühtekuuluvustunne ja tahe ühes suunas liikuda.


Esmakordselt välja antud "Mulgimaa uhkuse" austava tiitli pälvis pikka aega mulgikeelsete naljadega rahvast naerutanud Tõrva Tilde ehk Asta Mäeorg.
Pidu oli lausa fantastiline," ütles enamik külastaiajd meeleoluka ja vaheldusrikka programmi lõpul koduteele asudes.
III Mulgi laulu ja tantsupeo korraldab kahe aasta päevast Tarvastu vald.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles