Retseptiravimite väljakirjutamise tingimused karmistuvad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaalministeerium valmistab ette seadusandluse muudatuse paketti, mis karmistab retseptiravimite väljakirjutamise seniseid tingimusi.


Tervishoiuamet viib läbi täiendava kontrolli, et tuvastada võimalikke vääralt või liigselt kasutatavate ravimite väljakirjutamist ja väljastamist. Analüüsi esialgsed tulemused valmivad järgmise nädala lõpuks. Nende põhjal teeb tervishoiuamet sotsiaalministeeriumile ettepanekud seadusandluse muutmiseks, teatas ministeerium.

Eesti tervishoidu reguleerivad seadused sätestavad tervishoiuteenuse osutamise tingimused. Sealhulgas on kindel kord ka ravimite väljakirjutamisel.

Retseptiravimeid tohib välja kirjutada üksnes juhul, kui on järgitud kõiki retseptide väljastamise reegleid, arst on patsiendi seisundi täpselt määratlenud ning veendunud ravimi väljakirjutamise vajalikkuses ja õigsuses.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul haavavad avalikuks tulnud juhtumid Eesti arstide väärikust. «Olen veendunud, et Eesti arstid ravivad oma patsiente väga hästi. Ma ei soovi, et äärmuslikud üksikjuhtumid, kus kuritarvitati retseptiravimite väljakirjutamist ja rikuti arstieetikat, kahjustaksid Eesti tervishoiu mainet tervikuna,» ütles Pevkur.

Ministeerium leiab, et vajalikud on täiendavad muudatused, mis suurendavad tervishoiuteenuste osutajate ja arstide vastutust. Kui seadust ei täideta, siis peavad rikkujad saama asjakohase ja mõjuva karistuse.

Pevkur rõhutas, et Eesti riik peab tagama parema ravimite väljakirjutamise järelevalve, välistamaks rikkumisi ja karistamaks süsteemi kuritarvitajaid. «Lisaks aitab retseptide väärat väljakirjutamist edaspidi tõhusamalt takistada digiretsepti rakendumine,» lisas ta.

Viimaste aastate jooksul on esile tulnud mitmed psühhotroopsete retseptiravimite ebaseadusliku väljakirjutamise juhtumid. Seadusandluse asjakohase karmistamisega ja tõhusa järelevalve tulemusena on kontrolli alla saadud ravimi Subutex väljakirjutamine ja väärkasutamine.

Alates 2008. aastast on Subutex saadaval ainult haiglaapteekides ja haigla tegevuseks. Ravimiameti andmetel on Subutexi kasutamine 2008. aastal vähenenud peaaegu kolm korda võrreldes eelnevaga.

Ka teiste ravimite väljakirjutamise tingimusi vaadati ümber seoses Schengeni viisaruumiga liitumisega, kuid ilmselt ei olnud muudatused küllaldased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles