Mälestati juuniküüditamise ohvreid

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuniküüditamise mälestuskogunemine Valga Säde pargis.
Juuniküüditamise mälestuskogunemine Valga Säde pargis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Neljapäeval, 14. juunil mälestati üle Eesti 1941. aasta küüditamise ohvreid. Ka Valgas Säde pargis leidis keskpäeval aset mälestuskogunemine «Kodust ilmajäetuile» kivi juures.

Rahvaliku ettevõtmise Valgas korraldas Memento Valgamaa Ühendus, mille esimees on Enno Kase. Ühingu hinnangul võiks taolistesse ettevõtmistesse edaspidi rohkem panustadada ka omavalitsused.

Valga linnapea Kalev Härk leiab, et küüditatele tehtud ülekohut ei saa unustada. Nõustudes Memento ettepanekuga, lubas linnapea, et edaspidiselt võtab Valga linn mälestustseremoonia läbiviimise enda kanda. Siiani on linnavalitsus toetanud üritust rahaliselt.

14. juunil 1941. aastal küüditati vägivaldselt Siberisse üle 10 000 inimese, kellest 80 protsenti olid naised, lapsed ja vanurid.

Välisminister Urmas Paet ütles tänasel leinapäeval, et 1941. aasta küüditamine oli totalitaarse võõrvõimu vägivaldne katse hävitada Eesti rahvast. «Meenutades üht Eesti ajaloo traagilisimat sündmust, teame et kõigi totalitaarsete režiimide kuriteod peavad leidma hukkamõistu, et vältida nende kordumist,» sõnas ta.

Paeti sõnul püüti terrori ja hirmu kaudu murda Eesti rahva vaimu ja kustutada mälestusi omariiklusest. «Taheti suruda maha soov ja unistus taastada kaotatud iseseisvus,» märkis Paet. «Nõukogude režiimi repressioonidest ei jäänud puutumata peaaegu ükski pere,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles