Täna on ülemaailmne tuulepäev

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Priit Rajalo.

Täna tähistatakse rahvusvahelist tuulepäeva, mille eesmärk on näidata tuule kui loodusliku ressursi võimalusi keskkonnasõbralikul elektritootmisel.

Eestis tähistatakse tuulepäeva vabaõhukontserdiga Virtsu tuulepargis. Tasuta üritusel astuvad üles lisaks Hanila valla kohalikele esinejatele Smilers ja Ines ning tuulikud on kõikidele uudistajatele avatud.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni juhatuse esimehe Martin Kruusi sõnul on ammendamatul, saasteainete- ja kütusevabal tuuleenergial üha olulisem roll energiatootmises kogu maailmas, kuid paljud ei tea, kuidas tuulest elektrit genereeritakse ning milline on selle mõju keskkonnale ning majandusele.

«Tänane tuulepäev on hea võimalus tuulikuid oma silmaga näha ja kõrvaga kuulda Eesti vanimas tuulepargis Virtsus, kus on Läänemaa tuule kinnipüüdmisel ning elektrienergiaks muutmisel kümneaastane kogemus,» ütles Kruus. Ta lisas, et Hanila vallas asuv Virtsu tuulepark saab sel aastal kümneaastaseks.

Kruusi sõnul on Eesti tuuleenergia sektor viimase kümnendi jooksul teinud läbi kiire arengu: kümne aastaga on püstitatud 85 elektrituulikut koguvõimsusega 184MW ning tänavu käivitatakse veel uusi tuulikuid 100 MW võimsuses.

«Tuuleenergia on pikas perspektiivis odavaim ja keskkonda säästvaim energia tootmise viis, sest tuuleelektrijaamad ei vaja kütust ega tekita õhuheitmeid ning ainuke kulu on seotud seadmete soetamisega,» ütles Kruus. Ta lisas, et juba kahe aasta pärast lõppeb Virtsu tuulepargi tuulikutele taastuvenergia tasude maksmine.

Tuulepäeva korraldab Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon koos Virtsu I tuulepargi tuulikute omanike Eesti Energia ja Nelja Energiaga.

Ülemaailmset Tuulepäeva koordineerib Ülemaailmse Tuuleenergia Nõukogu (GWEC) ning Euroopa Tuuleenergia Assotsiatsioon (EWEA) koos paljude partneritega teistest riikidest. Eelmisel aastal toimus kokku 230 üritust 40 riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles