Eesti-Läti projektid saavad 160 miljonit krooni

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. veebruaril avati Eesti-Läti piiri tähistav laulupiiripost. Laulupiiriposti juurde kuulub tahvel, millel on Eesti ja Läti rahvuslindude pääsukese ja linavästriku pildid ja mõlema naaberriigi keeles luuletus.
23. veebruaril avati Eesti-Läti piiri tähistav laulupiiripost. Laulupiiriposti juurde kuulub tahvel, millel on Eesti ja Läti rahvuslindude pääsukese ja linavästriku pildid ja mõlema naaberriigi keeles luuletus. Foto: Sven Andreson

Lähitulevikus alustavad eestlaste ja lätlaste ühistööna mitmes valdkonnas tegevust uued piiriülese koostöö projektid. «Eesti ja Läti esindajatest koosnev seirekomitee otsustas veebruari lõpus rahastada kümmet ettevõtmist,» teatas Ettvõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS).


Projektid kogumaksumusega ligi 160 miljonit krooni viiakse ellu koostöös lätlastega ning need toovad kasu peamiselt Põhja-Vidzeme ja Lõuna-Eesti, aga ka Kuressaare, Sindi, Häädemeeste ning Ventspilsi, Roja, Talsi, Ogre, Baldone, Jūrmala ja Ķemeri elanikele.

Toetati järgmisi projekte:

«ViSoEst by Bike» - laiaulatusliku projekti tulemusena saab tulevikus jalgrattaga Vidzemest Lõuna-Eestisse. Projekti raames luuakse Vidzemet Lõuna-Eestiga ühendavaid jalgrattamarsruute.

«Back to Nature» - viis loodushoiuga tegelevat institutsiooni ühendavad jõud, et korraldada ühiseid tundlike loodusalade haldamise ning keskkonnateadlikkuse tõstmise teemalisi üritusi.

«Reconstruction of Karksi-Nuia-Koni road» - eestlaste ja lätlaste tihedamale läbikäimisele aitab kaasa kruusateele tolmuvaba katte rajamine teelõigul Karksi-Nuiast Ruhja. Lääne Teedevalitsuse eestvõttel rekonstrueeritakse koos Läti Riigiteedega Karksi-Nuia-Lilli maantee ja Läti poolel jätkatakse sama maantee rekonstrueerimist lõikudel riigipiir-Koni ja Seda jõgi--Ruhja.

«One vacation - two countries» - Roja vallavalitsus, Kuressaare ja Ventspilsi linnavalitsused ning Talsi rajooni turismiinfokeskus tõstavad Põhja-Kurzeme ja Saaremaa atraktiivsust, arendades rannaalade loomulike eeliseid.

«Song and Dance Festivals» - juhtpartner MTÜ Euregio Pskov-Livonia toetab Alūksne ja Valka rajoonis Lätis ning Valga, Võru ja Põlva maakonnas kohalikku kultuurielu ning innustab kultuurivahetust.

«Singing Neighbours» - juhtpartner Võru vallavalitsus koos Võru linnavalitsuse, Jūrmala linnavalitsuse, Ogre maakonnavalitsuse ning Baldone linnavalitsusega tugevdavad kohalikku kultuurilist identiteeti ja säilitavad koorimuusika traditsioone nii Eestis kui Lätis laste- ning noortekooride koostöö kaudu.

«Cultural heritage» - juhtpartner Riigimetsa Majandamise Keskus kaardistab koos Läti riigimetsa ja Põhja-Vidzeme biosfääri kaitseala administratsiooniga looduslikke ja kultuuriväärtusega objekte ning kaitsevad neid.

«FireSafe» - juhtpartner Läti riiklik tuletõrje- ja päästeteenistus, Läti vabatahtlike tuletõrjeühingute assotsiatsioon, Ainaži ja Staicele linnavalitsused, Häädemeeste vallavalitsus ning Sindi kodanikukaitse- ja tuletõrje selts tõstavad teadlikkust vabatahtlike tuletõrjujate töö ja ohutuse teemal.

«Active tourism - attractive feature of Madona and Põlva» - Madona linnavalitsus ja Põlva vallavalitsus lahendavad koos talviste sporditeenuste pakkujate kliimamuutustest ja turismiteenuste tõusvatest kvaliteedinõuetest tulenevaid muresid.

«Cross Border Ball»- juhtpartner Anna vallavalitsus koos Liepna, Ilzene, Alsviķi, Zeltiņi, Võru, Lasva vallavalitsustega, Ape linn ning Lasva tervisespordi selts edendavad piirialal pallimängutraditsioone.

Euroopa Regionaalarengu Fondist ning nii Eesti kui ka Läti riigi rahastatavat Eesti-Läti programmi viiakse ellu vastavalt Euroopa territoriaalse koostöö põhimõtetele, mis toetavad piiriülest koostööd piiriäärsete alade säästvaks arendamiseks ning konkurentsivõime tõstmiseks.

Programmiga seoses rahastatakse nii avaliku, mittetulundus- kui ka erasektori piiriüleseid koostööprojekte aastani 2013 ligi 600 miljoni krooniga. Projektitaotlusi võetakse vastu jooksvalt. Programmi sekretariaat asub Tartus, infopunkt ka Riias. Info programmi kohta www.estlat.eu ja www.eas.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles