Maaettevõtjad kogunevad tulevikku arutama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Bachmann, Valgamaa Põllumeeste Liidu juht
Jaan Bachmann, Valgamaa Põllumeeste Liidu juht Foto: Erakogu

Maarahvas koguneb laupäeval Helmesse esimesele maaettevõtjate suvepäevale. Valgamaa Põllumeeste Liidu juht Jaan Bachmann loodab, et sellest kujuneb traditsiooniline iga-aastane suveüritus.

Millega suvepäev algab?

«Üritus algab vestlusringiga Eestimaa põllumajanduse ja maaettevõtluse olevikust ja tulevikust.»

Kes vestlusringis osalevad?

«Esinema on lubanud tulla Riigikogu maaelukomisjoni esimees Kalvi Kõva, põllumajandusministeeriumi maaelu osakonna juhataja Marko Gorban ja põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik ning mitu spetsialisti PRIAst.

Kuna Euroopa Liit andis liikmesriikidele loa toetuste siseriiklikeks juurdemakseteks, saame vestlusringis ehk teada, mida Riigikogu ja ministeeriumi esindajad arvavad juurdemaksete teostamise võimalustest. Ettekanded on lühikesed, enamik ajast on planeeritud arvamuste avaldamiseks ning küsimusteks ja vastusteks.»

Kes arutelu juhib?

«Moderaator on maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor, professor Rando Värnik, kes on põllumajanduse alal üks parimaid spetsialiste vabariigis. Tema koostatud on ministeeriumile ja valitsusele esitatud põllumajanduse arengukava aastani 2020. Samuti on ta kõikvõimalike põllumajanduslike analüüside autor. Omab hulgaliselt kogemusi konverentside moderaatorina ning oskab tabavalt ja asjatundlikult arutelu suunata. Värnik on ise läbi ja lõhki Valgamaa mees – tema vanematekodu asub Tagulas.»

Kus vestlusring toimub?

«Helme lossimägedes asuval laululaval, vihmase ilma korral Helme mõisahoones.»

Kas meelelahutust ka pakute?

«Mõeldud on ka sellele. Valdade baasil moodustatud võistkonnad katsuvad jõudu köieveos. Viieliikmelises võistkonnas peaks olema vähemalt üks naisvõistleja ning üks liige võiks olla ka kohalik võimuesindaja ehk siis vallavalitsuse või volikogu liige. Tuleb ka peremehe-perenaise võistlus, kus perenaine peab peremeest kiiruse peale kärutama vanal eestiaegsel kaherattalisel kärul. Auhindadeks on kohalike ettevõtjate toodang ning võitjatele lisaks veel liidu logoga kruusid.»

Millega veel aega sisustada saab?

«Tegutseb käsitöölaat ning avatud on töötoad lastele, naistele ja meestele. Lapsed saavad teha maalinguid ja joonistada, naised õpivad kokkamisnippe ja valmistavad küpsetisi, mehed tegelevad puidutöö ja nikerdamisega.»

Kuidas päev jätkub?

«Maaettevõtjate suvepäev läheb õhtupoole sujuvalt üle Helme valla päevaks. Esinevad kohalikud taidlejad: Sillervo, Jandali, Hõbetäht, Liisud, Jauram, Tõrva Eideratas ja Ritsu lasteaia-algkooli õpilased. Tulemas on paarisorienteerumise võistlus ja naiste mudamaadlus, oma osavust saab näidata lõkke- ja kotisjooksus ning sangpommi tõstmises.

Õhtul saab jalga keerutada, tantsuks mängib ansambel Anmatino. Vallapäeva juhib Janno Meld­re. Päev lõpeb südaöise ilutulestikuga.»

Keda osalema ootate?

«Lisaks Helme valla rahvale ootame osalema maaettevõtjaid ja kohalikke võimuesindajaid kõikidest valdadest. Oodatud on kõik valgamaalased ning ka naabermaakondade elanikud, kel huvi maarahva tegemiste vastu.»

Kust huviline täpsemat infot saab?

«Helme valla kodulehelt, Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistuse kodulehelt, raadiost Ruut. Kuulutus ilmus ka teisipäevases Valgamaalases. Lisaks pannakse üles loosungid Helmest mõlemale poole sissesõiduteedele.»

Kas plaanite suvepäevi ka tulevikus korraldada?

«Kavatseme maaettevõtjate kokkusaamised muuta traditsiooniks ning koostöös omavalitsustega ka edaspidi igal suvel eri kohtades taolisi suvepäevi korraldada.

Plaanime tegevusi veelgi laiendada ning miks mitte korraldada künnivõistlus või siis tehnika demonstratsioon. Ideid jagub. Vaatame, kuidas avaüritus õnnestub ning palju huvilisi kohale tuleb. Näitame maarahva ühtsust ja tuleme koos peredega laupäeval Helmesse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles