Pasunad hüüavad taas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Anton, Pühajärve puhkpillipäevade korraldaja.
Arno Anton, Pühajärve puhkpillipäevade korraldaja. Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

Teisipäeval pannakse pasunad hüüdma ning algavad järjekordsed, juba 15. Pühajärve puhkpillipäevad. Korraldaja Arno Antoni sõnul esitatakse muusikat igale maitsele: meeleolukamat vabaõhu- ning tõsisemat kirikukontsertidel.

Mis ajast olete Pühajärve puhkpillipäevadega seotud?

«Esimesel aastal võtsin osa pillimehena. Teisest aastast alates oleme koos Külli Teearuga, kes on orkestri abidirigent, korraldaja rolli endi kanda võtnud.»

Kas alustate traditsiooniliselt etteastega Rõngus?

«Jah, teisipäeva hommikul esineme Rõngu turul. Esimene kontsert ongi üles ehitatud Pühajärve ja Rõngu puhkpilliorkestrile.»

Palju mehi orkestris on?

«Pühajärve puhkpilliorkestris on mängijaid 18 ja Rõngu omas 14. Mõned mängijad osalevad mõlema orkesti töös.»

Mis edasi toimub?

«Üks päev jääb vahele ning neljapäeva õhtul esineb Hellenurme mõisapargis Rõngu pasunakoor.»

Kunas ja kus on ametlik avamine?

«Pidulik avamine on reede lõuna paiku Pühajärve-Rõngu puhkpilliorkestri kontserdiga Pühajärve põhikooli aulas. Sellega võtame vastu puhkpillipäevadel osalevad külaliskollektiivid.

Seejärel moodustubki festivali orkester ja hakkame harjutama kirikukontsertidel koondorkestriga ettekandmisele tulevaid lugusid. Sama päeva õhtul esineb puhkekodu pargis Big Band Tartu, solist on Kreet Stubender. Põhikooli aulas musitseerib saksofonikvartett Salvador Sax Kvartett Tartust.»

Millega nädalavahetusel muusikasõpru kostitate?

«Laupäev on pühendatud vabaõhukontsertidele. Alustame esinemistega Otepää vallavalitsuse ees, vihma korral kultuurikeskuses. Mängivad Väike-Maarja puhkpilliorkester, Keila Linnaorkester, Pühajärve puhkpilliorkester ja Otepää tromboonikvartett. Sama päeva õhtul toimub esimene koondorkesti kontsert Rõngu kirikus. Pühapäeval on Otepää kirikus koondorkestri teine kontsert. Täpse kava leiab Otepää kodulehelt.»

Kas lisaks dirigendirollile ka pillimehena üles astute?

«Kirikukontsertidel mängin ansambli koosseisus. Puhkpilliorkesti esinemistel ise kaasa ei mängi, olen seal kas dirigendi või ürituse juhi rollis.»

Selle aasta külalisesinejad on kõik Eestist, varasematel aastatel on osavõtjaid olnud ka välismaalt. Kas see oligi nii planeeritud?

«Ega me ükski aasta väliskollektiive esinema lausa otsinud ei ole. Pigem on nad ise osalemissoovi avaldanud. Meie eesmärk ei olegi seda üritust väga suureks ajada, peame ikkagi arvestama oma eelarve ja kirikukontsertidega, mis seavad osalejate arvule piirangud.

Üks Rootsi kollektiiv pakkus ka sel aastal end esinema, kuid oli meile liialt suur – üle 50 mängija. Selle aasta koondorkestri suurus on meil 60 inimese ringis.»

Kas orkestrite hulgas on ka uustulnukaid?

«Pühajärve ja Rõngu orkestrit tean läbi ja lõhki. Keila orkester on ka mitu korda varem osalenud. Uustulnukas on 30meheline Väike-Maarja puhkpilliorkester, keda olen näinud uhketes kostüümides konkurssidel mängimas.»

Dirigentide koosseis on aga rahvusvaheline. Kes osalevad?

«Lisaks minule Valdo Rüütelmaa Tallinnast, John Stanley USAst ning Viljandis elav hollandlane Bert Langeler. Kuna me Külli Teearuga töötame ka Viljandi muusikakoolis, on Bert Langeler meie hea tuttav ja kolleeg. Ameeriklane, 82aastane vanahärra, on jällegi Langeleri tuttav ning sel nädalal on nad mõlemad seotud Võsul toimuva festivaliga. Järgmisel nädalal tulevadki koondorkestrit juhatama.»

Mis repertuaaris on?

«Kirikukontserdid on tõsisema repertuaariga, samas ei esitata seal ainult vaimulikku muusikat, vaid ka pidulikku ja klassikalist. Ettekandele tuleb näiteks Caccini «Ave Maria» ja Pachelbeli «Canon». Kava on vaheldusrikas. Vabaõhukontsertidel mängitakse rohkem meeleolumuusikat.»

Miks te seda üritust ikka ja jälle korraldate? Kas jätkate traditsiooni?

«Eks ikka.Vahepeal tuleb küll väike väsimus peale, kuid samas on see ikkagi Otepää üritus ning seotud Pühajärve puhkpilliorkestri eksisteerimisega. Meil on välja kujunenud kohalikest ka kindel kuulajaskond, kes igal aastal meid vaatamas-kuulamas käivad.

Mulle meeldib pilli mängida ning tore on ka uusi tutvusi sõlmida. Otepää kaunis loodus ja puhkpill sobivad kokku. Pühajärve kaldal esinemine on omaette elamus nii esinejatele kui vaatajatele. Kiriku akustika annab orkestrimängule jälle hoopis eriliselt ilusa kõla.

Inimestel on ka valikuvõimalus: kes tahab kuulata tõsisemat muusikat, tuleb kirikusse; kes rohkem meeleolukamat, vabaõhukontserdile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles