Kärntõbi kimbutab koduloomi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jahimehe Aare Jaama kõik neli koera on kärntõvesse nakatunud. Pildil on valvesõber suur tiibeti mastif juba paranemisjärgus.
Jahimehe Aare Jaama kõik neli koera on kärntõvesse nakatunud. Pildil on valvesõber suur tiibeti mastif juba paranemisjärgus. Foto: Neil Viskov

Valgamaa jahimees ja taksidermist Aare Jaama rõhutab, et paikkonna rebaste ja kährikute seas vohav kärntõbi ohustab ka koduloomi.

Kärntõves on nüüdseks kõik Jaama neli kuldses keskeas valvesõpra: suur tiiberi mastif, rotveiler ja kaks norra põdrakoera. Ravimitele on praeguseks kulunud umbes sada eurot.

Tõvele on iseloomulik tugev sügelus, mistõttu loom püüab end pidevalt sügada. Seejärel tekivad nahal marrastused ja karv langeb piirkonniti välja. Lisaks tekivad punetavad, kõõmased ja paksenenud piirkonnad.

"Nakatumine võib toimuda nii otsese kontakti teel, kokkupuutel nakatunud looma nahaga või ka kaudselt, lestadega saastunud pindadega," sõnas loomatervishoiubüroo juhataja Ainike Nõmmisto.

"Peab hoolikamalt jälgima, mis ümber maja toimub," ütles murelik jahimees Jaama ja hoiatas, et koeral ei tohi lasta luusimas käia. "Kui märkate liikumas kahtlast rebast, oleks esmane abi koera rohelise seebiga pesemine." Uue kokkupuute puhul kärnase loomaga tuleks tema väitel sama protseduuri korrata.

Valga loomakliiniku loomaarst Jaan Luht on aga taolisele teguviisile kategooriliselt vastu.

«Kindlasti ei soovita enam koeri pesta rohelise seebiga, nagu vanasti parasiitide tõrjeks tehti, sest lisaks tugevale nahaärritusele võib tundlikumal isendil tekkida nahapõletik. Roheline seep muudab karva väga takuseks ja ebameeldivaks,» rõhutas Luht.

Koerte hoolduseks ja pesuks on tema sõnul tänapäeval palju erinevaid spetsiaalseid hooldusvahendeid. «Mis puutub konkreetselt kärntõve profülaktikasse ja ravisse, siis kuna tõve tekitaja on sügelislest, kasutatakse selleks spetsiaalseid parasiiditõrje preparaate,» lisas loomaarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles