Vaid ujumisrõngale lootma jääda ei tohi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannavalve Pedeli jõel
Rannavalve Pedeli jõel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestit tabanud südasuvine kuumalaine tõmbab rahvast veekogude äärde palavale päevale jahutust otsima. Suverõõme nautides ei tohiks aga ära unustada tervet mõistust ega ohutut käitumistava.

Erilise hoolega peaks silma peal hoidma lastel, kellel veega kokkupuude puudub. Vette sattunud lapsele võivad olud ootamatud olla – näiteks ei pruugi laps olla harjunud lainetuse, vee temperatuuri või sügavusega.

Meeles tuleks ka pidada, et lastel ei ole ega saagi olla piisavalt teadmisi, et osata käituda õnnetuse korral. Nad on püsimatud ja uudishimulikud ega tunneta ohte. Vaid, siis kui laps on pidevalt vaateväljas, on võimalik ootamatustele õigel ajal reageerida. Lapsevanema kohustus on aga tagada lapse järelevalve ja turvalisus.

Möödunud nädalavahetus sai saatuslikuks neljale eestimaalasele, kes veeõnnetustes oma elu kaotasid. Üks uppunutest oli üheteistaastane tüdruk, kes sattus sõpradega omapäi Narva jõe äärde ujuma.

Narva jõgi ja Joaoru rand on nõudnud sel suvel teisegi inimelu. Traagiliselt lõppenud veeõnnetus leidis aset juuli esimesel päeval, kus koos sõbraga ujuma läinud 17aastane noormees ootamatult vee alla vajus ja uppus.

Ka abistavad ujumisvahendid – rõngad, madratsid, kätised üksi ei päästa olukorda ja kunagi ei tohi ainult nendele lootma jääda.

Õpetlik ja õnneliku lõpuga lugu juhtus möödunud nädalavahetusel Sillamäe supelrannas. Pühapäeva pärastlõunal viis tugev tuul väikelapse ujumisrõngaga kaldast 300 meetri kaugusele merele ja seda vaatamata asjaolule, et lapsevanem oli koos lapsega vees.

Võib öelda, et kohalike elanike kiire reageering hoidis ära halvima. Õnnetu merehädaline toodi paadiga kaldale, kus meedikud kontrollisid lapse tervisliku seisundi üle ja andsid ta ehmunud ema käte vahele.

Tänavu on Eestis uppunud 29 inimest, nendest 5 Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles